De waarde van de week: Royal Bank of Scotland

 | 05.07.2017 14:37

Opgericht in 1727 in Edinburgh biedt Royal Bank of Scotland een breed gamma aan diensten aan via filialen als onder andere NatWest, Ulster Bank, Coutts of RBS International.

Sinds de financiële crisis van vorig decennium is de Britse staat de belangrijkste aandeelhouder van Royal Bank of Scotland met 73% van de aandelen in bezit. De overheid heeft er destijds 46 miljard Brits pond in geïnvesteerd. Dat was noodzakelijk om de bank van de ondergang (lees: het bankroet) te redden. Oorspronkelijk leek de Britse overheid van plan om de bank te verkopen, maar op die beslissing zou ze volgens de website RFI zijn teruggekomen na de Brexit. In juni vorig jaar stemden de Britten in een referendum namelijk voor een exit uit Europa.

Ten tijde van de redding noteerden de aandelen van Royal Bank of Scotland op de beurs van Londen aan ongeveer 500 pence. Vandaag is dat met 250 pence nog nauwelijks de helft. Volgens Bloomberg hebben 5 analisten een koopadvies voor het aandeel, 13 hebben er een houdenadvies en 8 raden aan om de aandelen van de bank kort en goed te verkopen. Gemiddeld wordt er voor de komende 12 maanden een koersdoel van 261 pence verwacht.

Het dossier van de subprimecrisis

RBoS heeft het boekjaar 2016 afgesloten met een verlies van 6,96 miljard pond, het was overigens al het negende jaar op rij dat de resultaten in het rood geschreven werden. Het verlies was te wijten aan eenmalige kosten verbonden aan opgelegde boetes als gevolg van uitspraken van de rechtbanken en aan reorganisatiekosten. De erfenis van de financiële crisis is duidelijk nog niet verteerd. Het omzetcijfer is gedaald met 2% tot 12,60 miljard pond, maar het operationeel resultaat steeg met 17% tot 3,67 miljard pond.

Volgens de toelichting op de kwartaalcijfers heeft Royal Bank of Scotland dit jaar de start niet gemist. In de eerste drie maanden van dit jaar werd een winst van 259 miljoen pond gerealiseerd. Het was het eerste winstgevende kwartaal sinds september 2015. De bank verwacht voor het volledige boekjaar een positief resultaat, op voorwaarde dat er een overeenkomst kan worden gesloten met het Amerikaans ministerie van Justitie over de afwikkeling van het dossier van de subprimecrisis. SkyNews meldde op 12 juni dat zo’n akkoord niet veraf meer zou zijn.

Terugkeer in de categorie « Investment grade »

Ondanks het voorlopig uitblijven van een akkoord heeft RBoS een belangrijke stap op weg naar eerherstel gezet doordat Moody’s de kredietrating op lange termijn heeft opgetrokken. Daardoor is de bank teruggekeerd in de categorie « Investment grade », meer bepaald met een rating « Baa3 ».

Moody’s is van mening dat de bank over de noodzakelijke reserves beschikt om de boete in de VS te betalen zonder dat de kapitaalreserves of de solvabiliteit aangetast zouden worden. De activiteiten op het vlak van retail- en bedrijfsbankieren zouden Royal Bank of Scotland bovendien in staat moeten stellen om het hoofd te bieden aan de negatieve effecten van de Brexit, aldus nog Moody’s.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Ewen Stevenson, financieel directeur, verklaarde dat het terugwinnen van de categorie ‘Investment Grade’ bij de drie grote ratingagentschappen (S&P, Moody’s en Fitch) een belangrijk objectief voor Royal Bank of Scotland blijft. De buitenwereld zou zo kunnen zien dat de bank weer op het goede spoor zit.

Coupon perpetual is zopas betaald

Er was nog meer goed nieuws voor de obligatiehouders, meer bepaald voor de bezitters van de achtergestelde junior perpetual RBoS met coupon van 5,25%. Deze coupon werd onlangs uitgekeerd, zodat de obligatie op de secundaire markt verkrijgbaar is met weinig verlopen intresten.

Ze kan nu gekocht worden aan 100,73% van de nominale waarde, waardoor het rendement 5,21% bedraagt. Verkrijgbaar in coupures van 1.000 euro werd met deze obligatie 1,25 miljard opgehaald. Ze heeft een rating « Ba3 » bij Moody’s, waardoro ze tot de speculatieve categorie door Moody’s wordt gerekend. De rating voor de obligatie is vier streepjes minder dan die van Royal Bank of Scotland Group Plc zelf. Dit verschil valt te verklaren door de grotere risico’s die er aan deze obligatie verbonden zijn. In het geval van een bankroet mogen de bezitters van deze obligatie pas na de beleggers in de senior obligaties langs de kassa passeren. Ze komen dus slechts vlak voor de aandeelhouders aan bod.