De waarde van de week: RWE

 | 18.05.2017 14:18

Dit bedrijf uit Essen werd opgericht in 1898. Momenteel zijn de activiteiten opgesplitst in vier grote divisies: « Lignite and Nuclear », de productie van elektriciteit op basis van bruinkool en uranium, « European Power », de productie van elektriciteit op basis van aardgas, steenkool en biomassa met als belangrijkste markten Duitsland zelf, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België, « Supply & Trading », de divisie die zich focust op energiehandelen en tenslotte « Innogy », de dochter ( met nog 76,80% van de aandelen in bezit van RWE na de plaatsing in oktober 2016 van een deel van de aandelen op de beurs) die zich op hernieuwbare energie, op het beheer van netwerken en op dienstverlening aan particuliere klanten focust.

Positieve bijdrage van Innogy

Dit jaar had RWE alle redenen om tevreden te zijn over de bijdrage van Innogy aan de resultaten van het moederbedrijf want de nettowinst van de dochter steeg met 10% tot 946 miljoen euro en dit ondanks een daling van de omzet met 2,70% tot 13,30 miljard euro. Meer hierover stond in een medeling van het bedrijf te lezen. Het management van RWE is van mening dat 2017 een zelfs nog beter jaar kan worden dan 2016, waarbij gemikt wordt op de uitkering van een dividend van 0,50 euro per aandeel over het lopende boekjaar. Dat dividend werd in 2015 en 2016 overgeslagen vanwege de zware verliezen die twee jaar op rij werden geïncasseerd. Die verliezen waren overigens te wijten aan afschrijvingen op activa, aan herstructureringskosten en aan de transfer van 6,80 miljard euro naar een fonds bestemd om de uitstap uit kernenergie in Duitsland te financieren. Volgens de rapportering van de resultaten in februari lagen al deze kosten aan de basis van een verlies van 5,70 miljard euro.

Winstgevendheid staat onder druk

Zoals de andere energiebedrijven E.ON, ENBW en Vattenfall heeft RWE de afgelopen jaren zwaar geleden onder de beslissing van de Duitse regering om de 17 kerncentrales van het land te ontmantelen. Daarmee zou tegen 2022 een punt gezet worden onder het tijdperk van de kernenergie in Duitsland. Daarenboven hebben de maatregelen getroffen door Berlijn om de hernieuwbare energie te bevorderen de groothandelsprijzen voor elektriciteit doen dalen, de winstgevendheid van de klassieke centrales doen afnemen en de winsten van de grote energiegroepen fors onder druk gezet.

In reactie heeft RWE besloten om zich in twee te splitsen, waarbij de klassieke energie binnen het bedrijf zelf bleef terwijl de duurzame energie, de netwerkactiviteiten en de distributie werden ondergebracht onder de Innogy-vlag.

De beursgang van Innogy en de daaraan gekoppelde verkoop van de aandelen lieten RWE toe om in één klap zijn bijdrage aan het fonds voor de nucleaire uitstap te voldoen. Daarnaast konden de schulden afgebouwd worden met 2,80 miljard euro tot nog 22,70 miljard euro eind vorig jaar.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Deze initiatieven konden rekenen op de goedkeuring van de aandeelhouders. Hetzelfde kan trouwens worden gezegd van de recente kwartaalcijfers. Het aandeel RWE is per saldo gestegen op de beurs van Frankfurt, met een totale koerswinst sinds 1 januari van 38% tot 16,32 euro (slotkoers op 16 mei). De beurskapitalisatie is zodoende gestegen tot 9,80 miljard euro. Het aandeel heeft inmiddels het belangrijke koersdoel van 15,99 euro bereikt en overschreden. Dat koersdoel is het gemiddelde koersdoel zoals het door de analisten gevolgd door Bloomberg vooropgesteld werd. Van de 30 analisten die RWE volgen hebben er 14 een koopadvies, 12 een advies houden en 4 een koopadvies.