ECB bereidt zich voor op het ergste

 | 12.04.2019 15:44

De persconferentie van Mario Draghi heeft niets afgedaan aan de speculaties dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetair beleid binnenkort weer zal moeten versoepelen. De aftredende president zei woensdag dat de gegevens sinds de laatste beleidsvergadering van de bank hebben bevestigd dat de vertraging eind 2018 “zich voortzet in het huidige jaar” en dat de risico’s voor de economie nog steeds naar de negatieve kant overhellen. De oorzaken ziet hij in geopolitiek, handelsconflicten en “kwetsbare opkomende markten.”

Draghi gaf met name subtiele kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump, wiens herhaalde dreigementen van importtarieven zouden hebben bijgedragen aan de verzwakking van het bedrijfsvertrouwen.

Vorige maand had de ECB haar plan voor de rest van het jaar al bekendgemaakt, toen zij haar vooruitzichten voor de toekomst veranderde en de geplande renteverhoging voor dit jaar van de tafel haalde. Ook had de bank een nieuwe ronde langlopende leningen, bekend als TLTRO's, aangekondigd met een startdatum in september.

De weinige details over de TLTRO’s bij die publicatie lieten echter de vraag open of de bank daadwerkelijk de monetaire voorwaarden zou versoepelen, of dat ze gewoonweg de bestaande toegang tot krediet wilde verlengen en de voorwaarde nog niet zo vroeg wilde aanscherpen. Draghi wees op woensdag herhaalde uitnodigingen af om die dubbelzinnigheid op te helderen. Hij zei dat het onderwerp pas tijdens de volgende vergadering van de Raad van Bestuur in juni besproken zou worden.

“We hebben meer informatie nodig,” was een vaak gehoord antwoord. Draghi weigerde ook een direct antwoord te geven op de vraag of zijn verwijzingen naar een verzacht effect van de negatieve rentetarieven een eerste stap zouden zijn in de richting van een nog verdere verlaging van de ECB-depositorente van het huidige niveau van -0,4%. Zijn opmerkingen worden namelijk door de meeste analisten zo geïnterpreteerd.

h2 ECB: antwoorden in juni/h2

Eind juni zou het duidelijker moeten zijn of, en hoe sterk en snel, de eurozone zich zal herstellen van een vertraging die nog steeds niet op zijn beloop lijkt te zijn. De toekomstgerichte indicatoren in Duitsland zijn nog steeds somber: de inkomende orders daalden in februari met 4,2% en de verwachtingscomponent van IFO’s zakelijk sentiment blijft dicht bij het laagste punt in zeven jaar, ondanks het feit dat deze in maart licht is gestegen.

“Terwijl de ECB probeert optimistisch te klinken, is zij zich aan het voorbereiden op negatieve scenario’s.” Dat zegt Jan von Gerich van Nordea Markets. “Wij denken dat er nog meer renteverlagingen in de pijplijn zitten. Meer slechte macrogegevens kunnen nu gemakkelijker de markt in de richting van een dergelijke ingreep drijven.”

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Draghi keerde meer dan eens terug naar zijn recente standpunt dat de ECB voldoende instrumenten tot haar beschikking heeft om de inflatie weer op peil te krijgen na jaren van laag inzetten. Maar het inflatiepercentage in de eurozone daalt al tien jaar, ondanks dat er steeds onorthodoxere stappen zijn genomen om het te keren. Na een daling tot 0,8% op jaarbasis in maart, bedraagt de inflatie minder dan de helft van het gewenste percentage.

Draghi lijkt te suggereren dat de centrale bank de economie van de eurozone warm laat draaien door te zeggen dat er “geen impliciet plafond” was in haar doelstelling voor de middellange termijn van iets onder de 2%. Dit nodigt de inflatoire krachten – of het nu gaat om hogere loonafspraken of zwakke wisselkoersen – uit om hun geluk te beproeven.

Dat zou mooi zijn. Maar de inflatie blijft ongrijpbaar. En juist nu de Federal Reserve is begonnen om haar snelheid op te voeren, is de tijd voor de ECB om de rentetarieven in deze cyclus te verhogen misschien wel voorbij.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

Uitloggen
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan