ECB en Fed volgen de rest met hints op versoepeling

 | 10.06.2019 12:08

Plotseling vallen de centrale banken als dominostenen. De twee belangrijkste centrale bankiers ter wereld hebben hun reserves laten varen, nadat verschillende andere banken de weg hadden gewezen. Ze praten nu min of meer openlijk over renteverlagingen en een versoepeling van het monetair beleid.

Mario Draghi van de Europese Centrale Bank sprak eerder steeds over een renteverhoging in plaats van een verlaging. Vorige week verplaatste hij echter niet alleen de datum voor die eventuele verhoging, maar hij wilde ook niet uitsluiten dat de volgende stap een renteverlaging zou zijn. Bovendien zei Draghi op zijn persconferentie na de bestuursvergadering in Vilnius dat sommige beleidsmakers voor de hervatting van het kwantitatieve versoepelingsprogramma zijn, waarbij activa worden aangekocht door de bank.

Voor nu heeft de ECB in elk geval doorgezet met haar aankondiging van gerichte langetermijn-herfinancieringstransacties (TLTRO's) waarmee ze liquiditeit kan injecteren in het bankwezen. De voorwaarden zijn ruimhartig, zodat veel banken – vooral in de zuidelijke landen van de eurozone – de leningen zullen opnemen.

Draghi's stille draai terug naar zijn gebruikelijke voorzichtigheid (dovishness) volgde op de meer dramatische ommekeer van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, afgelopen woensdag. De Amerikaanse centralebankpresident meldde dat, in tegenstelling tot eerdere verklaringen, de Fed klaar stond om "passend te handelen" tegen de nieuwe economische risico’s door de handelsspanningen. De markten interpreteerden de woorden "passend handelen" terecht als een renteverlaging. Ze geven aan dat Powell bereid is om zijn geduldige houding te laten varen als dat nodig is om de temperende effecten van de tarieven op de economische groei tegen te gaan.

Alsof ze dit risico wilden benadrukken, lieten de arbeidsmarktcijfers van vrijdag een stijging van slechts 75.000 banen zien. Dat is veel minder dan de robuuste cijfers van honderdduizenden nieuwe banen in de afgelopen maanden.

De beleidswijzigingen van Powell en Draghi komen na de renteverlagingen van de Australische en Indiase centrale banken, vorige week, en een reeks van renteverlagingen in opkomende markten in mei.

Powells ommezwaai zorgde ervoor dat de voorzichtige tonen van Draghi weinig invloed zouden hebben op de euro. Beleggers vonden de impact van een renteverlaging in de VS belangrijker dan die in Europa. Analisten stelden dat de impact van de handelsoorlog sterker zou zijn op de Amerikaanse dan de Europese economie. Bovendien heeft de Fed veel meer ruimte om te manoeuvreren, met een rentevoet op 2,25-2,50, terwijl de ECB al op nul staat.