ECB vooruitblik: 'Hooggespannen verwachtingen'

 | 13.06.2018 15:57

  • Duidelijke aanwijzingen over beëindiging obligatie-aankoopprogramma
  • Optimisme over herstel eurozone
  • Mogelijke inzage in juli-update over toekomstige beleid
  • Vorige week woensdag liet chef-econoom Peter Praet van de Europese Centrale Bank weten dat de "onderliggende kracht" van de eurozone hem het vertrouwen gaf dat de inflatie zich beweegt in de richting van de doelstelling van de ECB. Zijn opmerking heeft de verwachtingen doen opleven voor een verschuiving komende donderdag in het toekomstige beleid van de ECB. Praet voegde eraan toe dat de ambtenaren in de vergadering van deze week zullen overwegen om de obligatieaankopen van later dit jaar te beëindigen.

    Deze opmerkingen onderstrepen de overtuiging van de beleidsmakers dat de recente malaise in de eurozone tijdelijk is en niet het begin van een bredere trend. De vooruitzichten van de ECB - die aan het einde van de tweedaagse zitting van de Raad van Bestuur in Riga, Letland, zullen worden vrijgegeven - omvatten de algemene verwachtingen van de centrale bank voor het programma voor de aankoop van activa, bekend als kwantitatieve versoepeling, evenals de rentetarieven.

    Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING (AS:INGA) Duitsland, geven die opmerkingen aan dat de beleidsbijeenkomst van deze week een "spannende" vergadering zou kunnen worden. Hij karakteriseert de uitlatingen van Praet zelfs als "opmerkelijk."

    "De Raad van Bestuur zal moeten beoordelen of de vooruitgang tot nu toe voldoende is om een geleidelijke afwikkeling van de aankopen te rechtvaardigen," zei Praet. Hij benadrukte dat het een kwestie van "beoordeling" zal zijn.

    Die opmerkingen werden herhaald door Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank en lid van de Raad van Bestuur van de ECB. Hij zei dat de verwachtingen in de markt, dat de ECB tegen het eind van dit jaar haar enorme programma voor het kopen van obligaties zou stopzetten, 'aannemelijk' te noemen waren.

    De inflatie in de eurozone steeg in mei naar 1,9%, dicht bij de doelstelling van de ECB, toen de energieprijzen stegen, maar de kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, steeg slechts 1,1%. Hoewel de ECB geneigd is om voorbij de schommelingen in de olieprijs te kijken, ondersteunt de toename van de totale inflatie, zelfs wanneer die het gevolg zouden zijn van hogere energiekosten, nog steeds het betoog voor het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen.