EDF, Ford, Ryanair… de primaire markt bruist weer van de activiteit

 | 10.09.2020 10:36

Na de kalme zomerperiode verhoogt het tempo waaraan nieuwe emissies worden uitgegeven. Er zitten obligaties van enkele grote, economische spelers in de pijplijn, mèt vergoedingen die interessant zijn voor de belegger. Oblis licht een tipje van de sluier op van enkele heel recent afgeronde operaties.

De Amerikaanse autobouwer Ford (NYSE:F) ging de schuldenmarkt in euro op via zijn dochteronderneming Ford Motor Credit. Deze afdeling, die financieringsoplossingen en verzekeringen biedt aan de concessiehouders en klanten van het merk met het blauwe, ovale logo, heeft een lening geplaatst met een looptijd van vijf jaar (tot 15 september 2025). De totale hoofdsom bedraagt 750 miljoen euro met een coupon die vastgelegd is op 3,25%. De ratings zijn "Ba2" bij Moody's en "BB+" bij Standard & Poor's, telkens in de "High yield" categorie.

Hoewel de obligatie nog dicht bij pari blijft, gaat ze bij de eerste verhandelingen toch de goede richting uit op de secundaire markt. Ze kan namelijk aan 100,07% van de nominale waarde gekocht worden, wat neerkomt op een rendement van 3,24%.

Hoewel ze eenzelfde vervaldag (15/09/2025) heeft, valt de obligatie van vliegmaatschappij Ryanair toch iets minder vrijgevig uit dan die van Ford Motor Credit. De coupon van hun nieuwe obligatie klokte namelijk af op 2,875%, en niet op 3,75% zoals eerst werd aangekondigd. Een verklaring voor dat verschil vinden we in de grote interesse van de beleggers, wat ook blijkt uit het orderboekje: de vraag lag 4,7 keer hoger dan het aanbod. De vliegmaatschappij heeft uiteindelijk 850 miljoen euro binnengehaald. Deze liquide middelen zullen worden toegevoegd aan de 400 miljoen die ze via een kapitaalsverhoging verkregen. Dit alles zal het bedrijf helpen het hoofd te bieden aan de Covid-19 crisis.

De obligatie, met een "BBB" rating in de "Investment grade" categorie bij zowel S&P als Fitch, kan op de secundaire markt aangekocht worden aan 99,76% van de nominale waarde, wat een rendement van 2,93% oplevert.

Tot slot, ook in het segment van de eeuwigdurende obligaties zien we een heel grote dynamiek. In dat compartiment, dat één van de eerste was dat terug opveerde na de zomerpauze, konden we enkele uren geleden de Franse elektriciteitsgroep EDF verwelkomen.

Naast een converteerbare "groene" obligatie plaatste het energiebedrijf ook twee perpetuals en haalde daarmee 2,1 miljard euro op. Die dubbele emissie is samengesteld uit een emissie ten bedrage van 850 miljoen euro met een initiële coupon van 2,875% en een emissie van 1,250 miljard euro met een initiële coupon van 3,375%.