Een jaarlijks rendement van 5,45% voor de obligatie van LUKoil in dollar

 | 19.08.2014 15:53

h2 Een rendement van 5,45% gedurende negen jaar, met de einddatum op 24 april 2023, dat is wat de obligatie van de Russische aardoliegroep biedt. De obligatie wordt ruim onder de nominale waarde, rond de 94% onderhandeld. De coupon komt op 4,563%.

Deze obligatielijn vertoont een totaal uitgiftevolume van een miljard dollar in coupures van 200.000 dollar. De titel heeft een beoordeling van "BBB-" bij Standard & Poor's.

De lening is uitgegeven door LUKoil International Finance BV, een structuur van de groep LUKoil, één van de grootste ondernemingen in gas en aardolie ter wereld. Het bedrijf is aanwezig vanaf de boringen tot de distributie, via de extractie tot het raffineren van de aardolieproducten.

LUKoil hoopt records op: tweede aardoliebedrijf wat betreft productie, grootste privé aardoliebedrijf ter wereld met aangetoonde reserves (aardolie) en grootste privé onderneming van deze sector in Rusland, met het afgelopen jaar een omzet van 141 miljard dollar en netto inkomsten van 8 miljard dollar, volgens het laatste jaarrapport.

Sancties van het Westen

Maar deze onderneming, die in 39 landen actief is, zal rekening moeten houden met de sancties, die door het Westen zijn besloten na de annexatie van de Krim door Rusland. De maatregelen tegen Moskou zijn misschien niet direct tegen deze onderneming gericht, maar ze zullen toch leiden tot een gedwongen reductie van het investeringsprogramma, heeft Vagit Alekperov, hoofddirecteur en belangrijkste aandeelhouder van LUKoil afgelopen 31 juli verklaard.

"De sancties zijn aan het land verbonden, en wij zijn een Russisch bedrijf. Dit heeft uitwerking op ons, net als op alle anderen," verklaarde hij in aanwezigheid van verschillende verslaggevers.

LUKoil heeft pas geleden een aantal activa overgedaan in de Tsjechische Republiek Slowakije en Hongarije. Het aardoliebedrijf heeft trouwens zojuist voor een overbruggend krediet van 3 jaar voor een bedrag van 1.5 miljard dollar getekend met de Amerikaanse banken Citi en JP Morgan, aldus het agentschap Interfax. De oplossing van de uitgifte van een obligatielening zou een daarop volgende stap zijn, gezien de ongunstige, met Oekraïne verbonden marktcondities, na de beslissing van het Westen om de toegang tot de kapitalenmarkt voor de Russische ondernemingen te beperken.

Afgezien van het risico "uitgever", dient de belegger die zich voor deze obligatie wil plaatsen, tevens rekening te houden met het wisselkoersrisico. Zoals getoond in de grafiek hieronder, registreert de dollar sinds 1 januari een stijging van bijna 3% tegenover de euro.