Eindelijk!

 | 14.07.2013 17:25

De goud- en zilvermarkt beginnen steeds meer tekenen te vertonen dat de bodem bereikt is en dat we ons na een ruim twee jaar durende daling kunnen gaan opmaken voor een historische stijging van de goud- en zilverprijzen.

Zo is de goudprijs officieel in backwardation. Deze term houdt in dat de spotprijzen ofwel huidige prijzen hoger zijn dan de prijzen die afgegeven worden voor leveringen in de toekomst. Dit betekent dat de fysieke markt het over begint te nemen van de papieren markt

Daarnaast is ook de Gold Forward Rate (de zgn GOFO) voor al de derde dag op rij negatief. De GOFO is de rente die gebruikt wordt voor goud-cash swap-transacties. Een negatieve GOFO betekent dat wanneer iemand op korte termijn goud nodig heeft daar een rente voor wil betalen bovenop de goudprijs. Een wellicht ingewikkeld verhaal, maar weet dat er sinds 1999 zich maar vier keer een negatieve GOFO heeft voorgedaan: in september 1999, maart 2001, november 2008 en nu. Al deze keren duurde het maar twee dagen dat deze indicator negatief was maar bleek dit bovendien een indicator voor belangrijke bodemmomenten voor de goudprijs. De huidige negatieve GOFO die al drie dagen duurt houdt dus in dat de Westerse (Centrale) banken grote moeite hebben om 400 ounce goudbar’s te leveren.

Bovenstaande wordt bevestigd door het gegeven dat Oosterse Centrale banken en grote fondsen de afgelopen zeven handelsdagen 580 ton goud hebben gekocht, wat gelijk staat aan 25% van de jaarlijkse goudproductie! Deze enorme aankopen kunnen niet anders dan het vraag-aanbod evenwicht enorm onder druk zetten, maar bovenal: waar denkt men dat goud vandaan te halen?

Bovendien gaf Bernanke gisteren aan dat zijn politiek van geld bijdrukken gewoon doorgang zal blijven vinden en dat bovendien het werkeloosheidscijfer aanmerkelijk hoger is dan de officiele cijfers aangeven. Voor u als regelmatige lezer van dit blog geen verrassing, maar wel opzienbarend om dit te horen uit de mond van de baas van de FED.

En dit alles in een periode dat de rente in landen als Portugal weer flink aan het oplopen is, Griekenland toch weer miljarden steun nodig bleek te hebben en de situatie in Egypte een oplopende olieprijs tot gevolg heeft, wat de economie ook geen goed zal doen.

Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat de kluizen van de COMEX steeds leger beginnen te raken: