Euro de winnaar van 2012?

 | 30.01.2012 12:10

Vaak loont het om tegendraads te zijn. Wat simpel te verklaren is uit het feit dat hetgeen de overgrote meerderheid verwacht, in de praktijk doorgaans niet gebeurt. Zo ben ik sinds enige tijd wars van de hele euforie rond Goud en Zilver. Deze edelmetalen hebben het de laatste jaren prima gedaan. Zo sterk dat in de loop van 2010, voorjaar 2011 iedereen over goud en zilver begon te praten als zijnde dé vluchthavens bij uitstek. In de lente van vorig jaar kwam er echter een eerste haarscheur in de opgaande beweging. Goud leverde in een paar dagen 10% in, Zilver daalde zelfs tot 30% in waarde.

Goud en Zilver kwetsbaar voor een terugval
Eigenlijk zijn beide edelmetalen deze klap nooit helemaal te boven gekomen, ook al trad daarna herstel op. De euforie rond goud en zilver bestaat nog steeds. Goudbulls slaan onverminderd hard op de trom, en in het wereldje zijn voldoende commercieel belanghebbenden die hun handeltje in edelmetalen te pas en te onpas blijven aanprijzen. Verkoop uw aandelen, verkoop uw euro’s, en parkeer het in goud en zilver. Op zich al voldoende reden tot argwaan. Maar wie een blik op de langere grafiek van de edelmetalen werpt ziet al vanaf voorjaar 2011 zwakte die, hoe langer een voornaam herstel van goud tot boven $1800 en zilver tot boven $35 uitblijft, kan leiden tot fors lagere prijzen in de loop van 2012. Ik houd dus rekening met een wegglijden van de goudprijs tot ruim onder $1500 dit jaar, en zilver kan terug tot ca. $20/ounce.

Tegendraads ben ik ook voor wat betreft de euro. De meest gebashte munt van 2011, bijkans opgegeven onder druk van problemen in Griekenland en andere PIIGS-landen. Genoeg serieuze beleggers die, beïnvloed door de stroom aan slecht nieuws, verklaarden hun toevlucht te zoeken tot de eerder genoemde havens als de edelmetalen. Of tot de dollar. Alsof er in de VS niets aan de hand is en dat land het toonbeeld vormt van een schuldenvrije natie met een voorbeeldige begrotingsdiscipline. U en ik weten wel beter.

Euro in de praktijk beter dan gedacht
En wie ook hier nuchter naar de feiten kijkt ziet dat de euro het in 2011 helemaal zo slecht niet heeft gedaan. Op jaarbasis vrijwel onveranderd tegenover de dollar zelfs. Best knap gezien de vrijwel niet aflatende lawine aan slechte berichten over de Zuidelijke lidstaten. Natuurlijk is er voldoende aan de hand om je zorgen over te maken. En met name het nooit serieus aangepakte probleem van de fiscale en monetaire soevereiniteit van de individuele leden binnen de eurozone is de voedingsbodem voor de huidige problemen gebleken. Dat de munt van landen waar zoiets niet speelt, bijvoorbeeld Zwitserland, Australië of Noorwegen, zich dan sterker toont is logisch. Maar de dollar? Die zou het juist in 2012 wel eens moeilijk kunnen gaan krijgen.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden