Fact check: Investeren bij een IPO?

 | 30.05.2019 15:05

Een IPO, of Initial Public Offering, is de eerste beursgang van een voorheen particuliere onderneming, waardoor zijn aandelen voor het eerst aan een groot publiek kunnen worden verkocht. In de regel gaan particuliere ondernemingen naar de beurs om via de verkoop van aandelen kapitaal aan te trekken en zo middelen voor ontwikkeling en groei te verkrijgen.

Of het de moeite waard is om in te stappen wanneer een bedrijf voor het eerst op de markt komt, is om verschillende redenen niet eenvoudig te antwoorden. We zullen deze redenen hieronder bespreken. Wel is het voor nu redelijk om te zeggen dat IPO's op de korte termijn geen magische cash generators voor particuliere beleggers zijn, in tegenstelling tot wat de mythologie van de markt soms doet geloven.

Ter verduidelijking, particuliere bedrijven hebben al aandeelhouders. Het eigendom is echter beperkt tot oprichters, belangrijke leidinggevenden en andere bedrijfsinsiders en geselecteerde belanghebbenden die een essentiële invloed hebben gehad op de oprichting of groei van het bedrijf, zoals risicokapitaalinvesteerders in een vroeg stadium. Het grote publiek mag geen aandelen in een particuliere onderneming bezitten. Daardoor staan individuele investeerders aan de zijlijn, zelfs als ze geïnteresseerd zijn in het verkrijgen van een eigendomsbelang tijdens de vroege stadia van veelbelovende start-ups. Voorbeelden zijn bedrijven als Uber (NYSE: UBER) een paar jaar geleden, of AirBnB nu, die het duidelijke potentieel hebben om toekomstige leiders in de sector te worden.

h2 Het evalueren van de opbrengst van een IPO kan moeilijk zijn/h2

Het is begrijpelijk dat wanneer een zeer gewaardeerde particuliere onderneming naar de beurs gaat, ze veel aandacht krijgt. Dat zorgt voor opwinding bij beleggers, en dan vooral bij particuliere beleggers, maar goede informatie over het groeipotentieel van de onderneming hebben ze niet altijd voorhanden.

Volgens de regelgeving moeten beursgenoteerde ondernemingen elk kwartaal een prestatierapport, 10Q genaamd, indienen. Deze rapporten zijn ook beschikbaar voor het publiek. Gewoonlijk kunnen beleggers die geïnteresseerd zijn in een bepaald bedrijf diens 10Q-aanvraag indienen om de verdiensten van een investering in een bepaald bedrijf te onderzoeken. In veel gevallen beschikken de S&P 500 en soortgelijke bedrijven over gegevens van de afgelopen tien jaar, zo niet meer.

Omgekeerd is bij een privaat bedrijf het enige voor particuliere beleggers beschikbare document de pre-IPO S-1. Dit is een verplicht verzoek van het bedrijf aan de SEC alvorens de beursgang wordt goedgekeurd.

De informatie in een S-1 kan helaas beperkt zijn. Uber, bijvoorbeeld, is een bedrijf dat in 2009 werd opgericht en begin mei 2019 openbaar gemaakt. Hoewel het al ongeveer een decennium in het bedrijfsleven zat, dekte de S-1 alleen de financiële gegevens van 2016 en later. Particuliere beleggers misten daardoor zeven jaar aan financiële gegevens die hun analyse hadden kunnen aanvullen en verbeteren.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Dit onderstreept niet alleen de moeilijkheid om een bedrijf met beperkte gegevens te evalueren, maar ook de informatie-asymmetrie die bestaat in de aanloop naar een beursgang tussen aan de ene kant kleine beleggers en aan de andere kant insiders en goed verbonden instellingen die veel geld te beleggen hebben. De laatsten krijgen persoonlijke ontmoetingen met oprichters en toegang tot financiële informatie die niet beschikbaar is voor het grote publiek. Voorafgaand aan de IPO hebben kleine retailbeleggers dus een ernstig nadeel.

De roadshow die vaak voorafgaand aan een beursintroductie wordt gehouden, plus alle releases over de komende evenementen - en de gegenereerde media-aandacht - heeft maar één doel: het creëren van een buzz en het stimuleren van de belangstelling voor het aanbod. Veel particuliere beleggers kunnen het signaal niet van de ruis scheiden. De grote vraag naar aandelen neemt toe, terwijl de risico's worden verborgen.

h2 Toegang kan moeilijk zijn/h2

Wanneer een onderneming een beursintroductie wenst te organiseren, maakt zij vaak gebruik van een garantieverlener, vaak een vooraanstaande investeringsbank, zoals Goldman Sachs of Morgan Stanley, die ervoor zorgt dat alle aandelen die ter beschikking van het publiek worden gesteld, ook echt worden aangekocht. De bank koopt alle aandelen in de vorm van gewone aandelen, waardoor het streefbedrag voor het aantrekken van het kapitaal dat de onderneming wil verwerven, so wie so wordt gehaald. Later verkopen zij de aandelen ook weer door aan de markt.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat een directe notering - het uitvoeren van een beursintroductie zonder gebruik te maken van een investeringsbankrisico - ook mogelijk is. Spotify (NYSE: SPOT) en Slack (NYSE: SK) zijn twee prominente voorbeelden van ondernemingen die voor directe noteringen hebben gekozen. Deze weg naar de openbare markten kan een bedrijf miljoenen dollars aan vergoedingen besparen maar vergroot de kans op volatiliteit wanneer het eenmaal begint te handelen. De participatie van een investeringsbank beperkt namelijk de koersschommelingen die vaak tijdens de eerste dagen van de handel worden waargenomen.

Instellingen kunnen zich inkopen tegen de door de verzekeraar vooraf bepaalde aanbiedingsprijs. Dit is de koers van het aandeel die de media vaak al voor de eerste dag van de handel aanhalen. Lyft (NASDAQ: LYFT) werd bijvoorbeeld geschat op een beursgang van $72 per aandeel. Toegang krijgen tot een aandeel met de initiële prijs is echter bijna onmogelijk voor retailbeleggers, vooral wanneer een beursgang hoog ingeschat wordt. Wanneer instellingen een toewijzing van aandelen ontvangen tegen de IPO-prijs voor hun klanten, worden ze eerst aangeboden aan VIPs en vermogende particulieren.

De geadverteerde prijs is dus bijna nooit wat een retailbelegger zal betalen, zelfs als hij aandelen koopt zodra ze beginnen te handelen. Om terug te keren naar het Lyft-voorbeeld: de aandelen begonnen daadwerkelijk te handelen op $87,- ofwel 21% boven de IPO-prijs.

h2 De eerste prijs schommelt, en flink..../h2

Een bedrijf is slechts zo goed als de prijs die je ervoor betaalt. Voor particuliere beleggers is er bijna altijd een betalingspremie om bij de start in te stappen op de IPO-actie.

Het aangaan van grotere risico's en onzekerheid zou beloond moeten worden met grote winsten, maar de realiteit is vaak anders. De afgelopen twee jaar hebben IPO's het vaak niet beter gedaan dan de S&P 500.

Aangezien particuliere beleggers vaak een premie moeten betalen ten opzichte van de IPO-prijs, zullen we de prestaties meten op basis van de eerste beurskoers van een aandeel, in plaats van op basis van de 'pre-sale'-prijs. De onderstaande tabel vergelijkt enkele van de meest bekende IPO's in 2018 en 2019.