Focus op Argentinië

 | 02.08.2017 14:27

h2 De Argentijnse economie

Met 44 miljoen inwoners is in Argentinië de tertiaire sector economisch gezien erg belangrijk, deze sector is de laatste jaren sterk gegroeid en is nu goed voor 66% van het Bruto Binnenlands Product. Het land wordt momenteel geleid door de centrumrechtse president Mauricio Macri. Belangrijke sectoren zijn de logistiek, de call centra, de kernenergie en het toerisme. Ook de industriële sector heeft aan belang gewonnen en is nu goed voor 28% van het BBP.

Buenos Aires valt daarnaast op door het belang van de voedingssector, de maalderijen en de automobielsector. Tenslotte is er natuurlijk nog de landbouwsector (6% van het BBP) met onder andere vee- en graanteelt.

h2 Recessie en inflatie/h2

Het land zag zijn economie terugvallen in een recessie in 2016, nadat in 2014 en 2015 het BBP met respectievelijk met 0,50% en 2,10% was gegroeid. De overheid rekent voor dit jaar op een groei van het BBP met 3,50% en op een inflatiecijfer van 3,50%. Vorig jaar bedroeg de inflatie nog 40%.

h2 Economische hervormingen/h2

De huidige regering is sinds eind 2015 aan de macht en staat voor de uitdaging om hervormingen door te duwen kwestie van een oplossing aan te reiken voor de onevenwichten waar het land mee wordt geconfronteerd. Op de eerste plaats is er het tekort op de begroting dat 6% van het BBP bedraagt. Na jaren van links bestuur heeft de huidige regering de kapitaalcontroles opgeheven. Tevens werd een akkoord bereikt met de geldgeile beleggingsfondsen die het land het leven zuur maakten. Daardoor kreeg Argentinië de kans om terug te keren op de kapitaalmarkten na een onderbreking van meerdere jaren. Dat was met name het geval sinds het ‘default’ (stopzetting van betaling) in 2001.

h2 De terugkeer van Cristina/h2

Ook de valutamarkten hebben opnieuw vertrouwen in het land.

Sinds de devaluatie van december 2015 heeft de Argentijnse peso zich relatief stabiel gedragen, om recent opnieuw wat te verzwakken. Dat heeft te maken met de terugkeer op de politieke scene van oud-president Cristina Kirchner. Onder het mom de mensen te vertegenwoordigen die hard werden getroffen door de besparingsmaatregelen, maakt ze kans om senator te worden. Daardoor kan het besparingsprogramma van Mauricio Macri, waar de financiële markten achter staan, in het gedrang komen.

De euro noteert momenteel aan 20,85 peso, de analisten verwachten volgens Bloomberg een wisselkoers van 19,49 aan het einde van dit jaar.