Focus op de Australische dollar

 | 05.07.2017 14:35

Australië is een land rijk aan grondstoffen (steenkool, ijzererts…) waardoor het de laatste jaren in belangrijke mate heeft kunnen profiteren van de sterke vraag naar commodities vanuit China. Dankzij die sterke vraag slaagde Australië er overigens in om een recessie te vermijden. De naar grootte 13de economie in de wereld groeit nu al 25 jaar op rij.

Maar de Australische economie kan nog andere troeven uitspelen, zo merkt de Moniteur du Commerce International op. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar de belangrijke export van landbouwproducten, naar de sterke binnenlandse consumptie en naar een financiële sector die goed weerstand biedt. Bovendien is de schuldengraad bij de huisgezinnen laag, één van de laagste zelfs van de OESO-landen. Deze troeven moeten het land in staat stellen om het hoofd te bieden aan een vertraging in de Chinese economische groei en/of aan een daling van de grondstofprijzen.

Tussen 1992 en 2016 is het Australische BBP jaarlijks gemiddeld met 3% gegroeid, dit volgens de officiële cijfers. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een vertraging vastgesteld. Het BBP groeide nog met 0,20% tegenover een groei met 1,10% tijdens het vierde kwartaal van 2016. Deze groeivertraging zou volgens een recent rapport van de Australische centrale bank een tijdelijk karakter hebben. De Reserve Bank of Australia denkt dat de groei weer zal aantrekken in de loop van dit jaar om vervolgens het niveau van vorig jaar (3%) zelfs lichtjes te overschrijden. De RBA heeft de basisrente nu gehandhaafd op het historisch laag niveau van 1,50%, na die basisrente in mei en augustus van vorig jaar nog te hebben verlaagd.

Op de valutamarkten heeft de Australische dollar het minder goede economische nieuws uit he eerste kwartaal inmiddels verteerd, sindsdien is de koers weer wat aangetrokken. De vermelde analisten op Bloomberg verwachten weinig verandering omtrent de koers van de Australische dollar ten opzichte van de euro tussen nu en het einde van het jaar.