Focus op de Braziliaanse real

 | 14.06.2017 14:15

Brazilië heeft de grootste economie in Zuid-Amerika en de negende op wereldniveau. Het land is rijk aan grondstoffen en kan uitpakken met een economie met een zeer divers karakter.

Volgens Le Moniteur du Commerce International is Brazilië meer bepaald de grootste exporteur van zowel koffie als suikerriet, één van de grootste wat soja betreft en de vierde grootste exporteur in de wereld van hout.

Brazilië beschikt bovendien over de grootste commerciële veestapel van de wereld, waardoor het land uiteraard veel grote bedrijven uit de agrarische industrie heeft kunnen aantrekken.

Het land is daarnaast ook rijk aan grondstoffen, met op de eerste plaats natuurlijk aardolie. De exploratie van de bodemrijkdom maakt dat Brazilië de tweede exporteur van ijzer in de wereld is en één van de belangrijkste exporteurs van zowel aluminium als steenkool.

Maar het land gaat ook een steeds grotere rol spelen in sectoren als textiel, ruimtevaart, farmacie, auto, staal en chemie. De meest grote autobedrijven hebben productiefaciliteiten in het land. Daarbij mag u denken aan General Motors, dat de Braziliaanse markt domineert, maar ook aan Fiat, Volkswagen en Renault.

Geteisterd door politieke schandalen

Brazilië beschikt dus over verschillende troeven, maar heeft die in de afgelopen jaren onvoldoende kunnen uitspelen. Het land beleefde zijn grootste economische crisis in 30 jaar die nog eens extra in de verf werd gezet door een politieke onzekerheid tot in de hoogste regeringskringen.

Iets meer dan een jaar geleden werd presidente Dilma Rousseff afgezet onder de beschuldiging de staatsrekeningen te hebben opgefleurd met de bedoeling om de hoogte van het begrotingstekort te camoufleren.

Het beleid van jaar opvolger Michel Temer hangt inmiddels ook al weer aan een zijden draadje, Temer is namelijk betrokken in een corruptieschandaal. Daarnaast is er ook sprake van illegale financiering van verkiezingscampagnes, waarbij ook grote bedrijven als Petrobras en Odebrecht zouden betrokken zijn.

Het hoogste verkiezingscollege van het land, dat zich had gebogen over de wettigheid van de presidentsverkiezingen van 2014, heeft de president wat meer zuurstof gegeven door hem buiten vervolging te stellen. Dat gebeurde echter met een krappe meerderheid van 4 rechters tegen 3. Niettemin blijft het lot van de voormalige vice-president van Dilma Rousseff hoogst onzeker.

Financiële markten blijven zenuwachtig

De politieke broosheid vertaalt zich uiteraard in zenuwachtigheid op de financiële markten. Standard and Poor’s heeft vorige week al gewaarschuwd dat de kredietrating van Brazilië kan worden verlaagd, precies vanwege de politieke onzekerheid.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

De Braziliaanse real is sinds 1 januari ten opzichte van de euro met 7% gedaald, wat in het licht van bovenstaande waarschijnlijk niemand zal verbazen. In 2016 had de real een winst van ongeveer 20% op zijn conto laten schrijven, dit in de hoop van een nieuwe politieke wind die door het land zou waaien. Uit een rondvraag gedaan door Bloomberg bij de analisten blijkt dat die gemiddeld op het einde van dit jaar een koers van 3,30 real voor één euro verwachten, wat neerkomt op een stijgingspotentieel van circa 10%.

Een lichtpunt is in ieder geval dat de Braziliaanse economie na 8 opeenvolgende kwartalen van krimp, in de eerste drie maanden van dit jaar een groei van het BBP met 1% liet optekenen. In 2016 daalde het BBP met 3,60%, in 2015 werd zelfs een daling met 3,80% opgetekend. De werkloosheidsgraad van het land is in april voor het eerst sinds 2014 gedaald, het betrof meer bepaald een daling met 0,10% tot nog 13,60%. In totaal zochten eind april nog 14 miljoen Brazilianen een job, tegenover 14,20 miljoen in maart.