Olie: prijsherstel en koopjesjacht op de obligatiemarkt

 | 10.01.2018 08:10

Wie naar een goede spreiding in zijn beleggingsportefeuille streeft, doet er verstandig aan om zijn posities te verdelen over verschillende obligaties. Daardoor is het mogelijk om de risico’s te spreiden, maar ook om een bepaald rendement op de gedane investeringen te realiseren. Deze diversificatie kan ook geschieden aan de hand van obligaties uitgegeven door bedrijven in de energiesector.

Deze sector omvat de bedrijven actief in de exploratie, productie, raffinage, opslag, transport en distributie van olie, gas en petroleumproducten. Ook de bedrijven die toeleveranciers aan de sector worden er toe gerekend, evenals de dienstverlenende bedrijven.

In Europa zijn de belangrijkste namen BP (LON:BP), ENI (MI:ENI), Repsol (MC:REP), Royal Dutch Shell (AS:RDSa), Statoil (LON:0M2Z) en Total (NYSE:TOT). Andere ‘majors’ (grote oliebedrijven) zijn Chevron (NYSE:CVX), Exxon Mobil (NYSE:XOM), Petroleos Mexicanos, Petrobras (NYSE:PBR) …

Maar dus ook de toeleveranciers en dienstverleners komen in aanmerking. En dan hebben we het bijvoorbeeld over het Franse CGG (NYSE:CGG) of de Amerikaanse bedrijven Transocean (NYSE:RIG), Nabors Industries (NYSE:NBR) en Ensco (NYSE:ESV). De medewerking van deze bedrijven is noodzakelijk om olievoorraden onshore of offshore te ontginnen.

h2 Crisis op de oliemarkt/h2

Alle bedrijven uit de sector werden enkele jaren geleden geconfronteerd met een prijsval op de markt. Die forse prijsdaling was het gevolg van de economische crisis en van een overaanbod. Maar de situatie lijkt de laatste maanden te verbeteren, wat vooral het gevolg is van het feit dat de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) en Rusland hun productie hebben verlaagd. Daardoor is de prijs voor een vat Brent (Noordzee-olie) in de loop van 2017 weer met meer dan 20% gestegen tot boven 60 dollar.

Het International Energy Agency (IEA) sprak in een interview verschenen in Le Monde begin december van een hoopgevend jaar, zoals wordt aangetoond door de goede resultaten van de oliebedrijven.

Dat is ook niet zonder gevolgen gebleven voor de obligatiemarkten. Volgens de analisten van Dealogic hebben de grote Amerikaanse emittenten in de sector gebruikgemaakt van de betere marktomstandigheden om de omvang van hun obligaties uit te breiden. Tom Stolberg, fondsbeheerder voor Loomis Sayles, verklaarde in de Financial Times dat andere bedrijven zich dan weer aan betere voorwaarden hebben kunnen herfinancieren.

h2 Secundaire markt is beter op dreef/h2

Het prijsherstel heeft de beleggers geïnspireerd om op koopjesjacht te trekken op de secundaire markt. Hieronder 3 voorbeelden daarvan:

=> De obligatie Ensco Plc 2024 is sinds september met meer dan 15 basispunten gestegen. Ze noteert nu aan 84,62% van de nominale waarde. Het jaarlijks rendement op de obligatie met rating « BB- » bedraagt zodoende 7,44%.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

=> Ook de obligatie van Petrobras (NYSE:PBR) met coupon van 6,85% en looptijd tot 05/06/2115 heeft profijt getrokken van de situatie Deze obligatie van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij noteerde begin januari 2017 aan 81% van de nominale waarde, nu is dat 96,38%. Daardoor kan het rendement berekend worden op 7,10%. De rating bedraagt « BB- » bij Standard & Poor’s.

=> Onder de recent uitgegeven obligaties viel onze blik op een obligatie van Continental Resources (NYSE:CLR) met een coupon van 4,375% en een looptijd tot 15/01/2028. De obligatie van deze onafhankelijke Amerikaanse olieproducent is nu beschikbaar aan 98,88% van de nominale waarde, waardoor het rendement 4,51% bedraagt. De rating bedraagt « BB+ » bij Standard & Poor’s.

Verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar.

Handelen in financiële instrumenten en/of cryptovaluta gaat gepaard met een hoog risico, zoals de kans dat u het volledige of een deel van het geïnvesteerde bedrag verliest. Daarom is deze activiteit niet voor alle beleggers geschikt. De koersen van cryptovaluta zijn zeer veranderlijk en kunnen worden beïnvloed door externe factoren zoals financiële, regelgevings- of politieke gebeurtenissen. Als u op marge handelt, zijn de financiële risico's nog hoger.
Voordat u besluit te handelen in financiële instrumenten of cryptovaluta, moet u volledig op de hoogte zijn van de risico's en kosten die zijn geassocieerd met de handel op financiële markten. U dient hierbij rekening te houden met uw beleggingsdoelen, ervaring en bereidheid om risico te aanvaarden. Win indien nodig het advies van een expert in.
Fusion Media herinnert u eraan dat de gegevens die op deze website worden vermeld niet per definitie geheel actueel of accuraat zijn. De gegevens en koersen op de website zijn niet altijd verstrekt door een markt of beurs, maar kunnen ook afkomstig zijn van marktmakers. Daarom zullen de koersen mogelijk niet accuraat zijn en kunnen zij afwijken van de daadwerkelijke koers op een markt. Het zijn indicatieve koersen die niet geschikt zijn voor handelsdoeleinden. Fusion Media en de partijen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen, aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele verliezen of schade als gevolg van uw handelstransacties of uw gebruik van de op deze website vermelde informatie.
Het is verboden de gegevens op deze website te gebruiken, op te slaan, te reproduceren, weer te geven, te wijzigen, versturen of verspreiden zonder expliciete schriftelijke toestemming vooraf van Fusion Media en/of de partij die de gegevens heeft verschaft. Alle intellectuele eigendomsrechten worden voorbehouden door de partijen en/of beurzen die de op deze website vermelde gegevens verschaffen.
Fusion Media zal mogelijk een vergoeding ontvangen van de adverteerders op de website op basis van uw interactie met hun advertenties.

Uitloggen
Weet u zeker dat u wilt uitloggen?
NeeJa
AnnulerenJa
Wijzigingen Opslaan