Focus op de Nieuw-Zeelandse dollar

 | 14.09.2017 14:23

h2 Een sterke economie

Nieuw-Zeeland is economisch inderdaad één van de kleinere broertjes in de ontwikkelde wereld, maar aan dynamiek ontbreekt het dit land zeker niet. Fundamenteel zit alles goed: een lage schuldengraad, een duidelijk overschot op de begroting sinds 2 jaar en bovendien één van de sterktste groeivoeten in de wereld.

Volgens de officiële vooruitzichten kan de economie tot en met 2021 groeien aan een tempo van ongeveer 3% op jaarbasis, na vorig jaar met bijna 4% te zijn gegroeid. Het land mocht in 2016 een recordaantal toeristen verwelkomen en die toevloed aan buitenlandse bezoekers was voldoende om de val van de melkprijs te stuiten. Nieuw-Zeeland is de grootste exporteur van melk in de wereld.

Dankzij zijn grote grasvlakten is dit land met 4,40 miljoen inwoners er in geslaagd om over een periode van 40 jaar de nummer 1 in de wereld te worden wat de melkproductie betreft.

Sinds 2015 is de zuivelsector echter getroffen door prijsdruk en die heeft verschillende oorzaken. Er is sprake van een overaanbod als gevolg van het einde van de melkquota in Europa, van het embargo op de Russische markt en van de daling van de Chinese vraag.

Andere belangrijke landbouwproducten voor de uitvoer zijn vlees, hout, fruit en de opbrengst van de visvangst. Nieuw-Zeeland beschikt over een bloeiende wijnindustrie en over talrijke grondstoffen, op de eerste plaats aardgas, olie en steenkool.

h2 Een te sterke munt/h2

De economie heeft ook steun gekregen van de interventies van de centrale bank die de rente geleidelijk aan heeft laten zakken. In juni 2015 stond de benchmark rente van het land nog op 3,50%, om in november van vorig jaar een bodem te bereiken op 1,75%.

Geconfonteerd met een daling van de melkprijs mikt de centrale bank vooral op het laten verzwakken van de nationale munt die als te sterk wordt ervaren. Een te sterke munt remt verschillende sectoren af en houdt de inflatie laag.

Enkele weken geleden herhaalde gouverneur van de centrale bank Graeme Wheeler nogmaals dat een lagere koers voor de Nieuw-Zeelandse dollar wenselijk zou zijn. Nochtans is de munt sinds 1 januari met bijna 7% gedaald ten opzichte van de euro. Anderzijds steeg de kiwi-dollar met 4% tegenover de Amerikaanse dollar.

h2 Bijna 4% rendement op jaarbasis/h2

Wie wil beleggen in die kiwi-dollar kan bijvoorbeeld kiezen voor een obligatie die Deutsche Bank enkele dagen geleden op de markt gebracht. Deze obligatie loopt tot 2023 en draagt een coupon van 4%.

Met een rating BBB- bij Standard & Poor’s hoort ze thuis onderaan in de categorie Investment Grade. Ze is verkrijgbaar in coupures van 2.000 Nieuw-Zeelandse dollar.

In onze lijst vindt u andere mogelijkheden om in Nieuw-Zeelandse dollar te beleggen.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden