Gaan investeerders in 2023 terug naar Amsterdam?

 | 30.01.2023 13:25

De obligatie- en aandelenmarkten hebben in 2022 aanzienlijke verliezen geleden. Volgens BlackRock-gegevens zou je terug moeten reizen naar 1969 om een markt met vergelijkbare kenmerken te vinden.

De aandelenmarkten en de indexeringen van obligaties zijn flink gezakt. Blijven deze in het rood staan, dan zou dit voor het eerst zijn in decennia. En voor beleggers die zowel aandelen als obligaties bezitten, is dat niet hoe een gemengde portefeuille hoort te werken.

"Normaal gesproken hebben aandelen en obligaties een omgekeerde relatie", zegt Kevin Brady, vice-president bij Wealthspire Advisors in New York City. “Historisch gezien hebben obligaties een ballast effect als aandelen dalen. Dat zit er dit jaar niet in.''

Dit geldt ook voor de Euronext Amsterdam. Transactievolumes op de Euronext Amsterdam beurs zijn in 2022 traag geweest vanwege een aantal factoren, waaronder de brandstofcrisis, inflatie, problemen in de toeleveringsketen en verder gevolg van de Covid-19 pandemie.

De brandstofcrisis, die eind 2021 begon, heeft een significante impact gehad op de Europese economie. Stijgende olieprijzen hebben geleid tot verhoogde productiekosten voor bedrijven, wat op zijn beurt heeft geleid tot een daling van winsten en aandelenkoersen. Dit heeft investeerders aarzelend gemaakt om te investeren in de beurs, waardoor transactievolumes zijn afgenomen. Volgens het CBS zijn de brandstofprijzen met 12% gestegen. Maar dit is niet de grootste aanjager van de inflatie. Dit zijn namelijk de energieprijzen. In 2022 was energie 200% duurder dan in 2021.