Grafiek van de dag: kan Trump-effect olieprijs in toom houden?

 | 05.07.2018 18:47

De huidige terugval van de olieprijs biedt mogelijkheden, zowel vanuit fundamenteel als vanuit technisch oogpunt. Hoewel de retoriek van de Amerikaanse president Donald Trump de oliemarkt op de korte termijn kan beïnvloeden, blijven de bredere fundamenten van vraag en aanbod overheersen. Technisch gezien past de uitverkoop in een handelspatroon dat uitzonderlijk bullish kan zijn.

De vrees voor een krimpend mondiaal olie-aanbod werd gisteren gecompenseerd door berichten uit Saoedi-Arabië dat de productie verhogen wil, waardoor de prijs van WTI donderdag voor de tweede dag op rij naar beneden dook.

De uitverkoop kwam nadat ruwe olie woensdag een hoogtepunt over bijna drie jaar op $75 aantipte, nadat het met 17% gestegen was in de loop van negen handelssessies. De prijsval werd ingeluid door een tweet van Trump:

Het OPEC-monopolie moet niet vergeten dat de benzineprijzen stijgen en dat ze daar weinig aan doen. Als ze al iets doen, drijven ze de prijzen verder op, terwijl de Verenigde Staten veel van hun leden verdedigen voor heel weinig $$. Dit moet een tweerichtingsverkeer zijn. VERLAAG NU DE PRIJZEN!

Nu moeilijke tussentijdse verkiezingen in november opdoemen, is het van essentieel belang voor de Republikeinen dat ruwe olie onder de $75 per vat blijft.

Maar hebben OPEC-producenten echt de mogelijkheid om op dit moment de prijzen te verlagen? Bart Melek, hoofd wereldwijde grondstoffenstrategie bij TD Securities in Toronto, denkt van niet. "Zelfs als Saoedi-Arabië een groot deel van de olie levert om eventuele uitval uit Iran, Libië of Venezuela op te vangen, is de markt nog steeds bezorgd over de tamelijk lage reservecapaciteit", vertelde hij Bloomberg.

Tamas Varga, analist bij PVM Oil Associates Ltd in Londen, zei:

"De stieren nemen de controle weer over, het lijkt erop dat eventuele extra toevoer van producenten uit de Golfregio en Rusland niet in staat is om de weggevallen vaten uit Libië, Iran en Venezuela te compenseren."

Het American Petroleum Institute (API) meldde dinsdag dat de Amerikaanse olievoorraden in de week tot 29 juni met 4,5 miljoen vaten gedaald zijn - de belangrijkste drijvende kracht achter de piek over bijna drie jaar van WTI op diezelfde dag, voordat de laatste tweet van Trump de prijzen weer omlaag trok.

De Energy Information Administration (EIA) zal naar verwachting rapporteren dat de Amerikaanse olievoorraden dezelfde week met nog eens 5,2 miljoen vaten zijn gedaald, waarmee een zevende opeenvolgende wekelijkse daling officieel zou worden bevestigd.

Er zijn momenteel twee parallelle dynamieken die de olieprijzen omhoog drijven: meerdere productieproblemen zetten het wereldwijde aanbod onder druk en de internationale vraag neemt toe. Inderdaad voerde Morgan Stanley zijn vooruitzichten voor de prijs van Brent ruwe olie op naar $85 per vat volgend jaar, zelfs na het dempende effect van de tweets van Trump.

Kan het "Trump-effect" op tegen de gecombineerde werking van een dalend wereldwijde aanbod en een stijgende vraag? Wij geloven van niet, net zo min als de meeste technische grondstoffenanalisten.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden