Grafiek van de dag: Profijt halen uit de Chinese yuan

 | 03.07.2018 16:35

De Chinese yuan is in een neerwaartse spiraal terecht gekomen, met op dinsdag voor de tiende dag verlies in twaalf dagen. De daling bedroeg meer dan 5 procent, de grootste uitverkoop sinds 2015. De munt staat nu op zijn zwakste punt in bijna een jaar en op het laagste niveau ten opzichte van de USD sinds augustus 2017. Volgens de Wall St. Journal eindigde de yuan juni met één van zijn grootste maandelijkse verliezen, met een record daling van 3,4% ten opzichte van de dollar.

Om de neergang een halt toe te roepen en hopelijk de munt te ondersteunen zinspeelde de People's Bank of China (PBoC) - via twee verschillende functionarissen - op de mogelijkheid van een interventie. Nu de deadline komende vrijdag die de Amerikaanse president Donald Trump heeft opgelegd voor het heffen van invoertarieven op nog eens $34 miljard aan Chinese producten naderbij komt, daalde de yuan tot onder de 6,7 per dollar. Dat spoorde China's vice-gouverneur van de PBoC en hoofd valuta-regulering Pan Gongsheng aan om zijn vertrouwen uit te spreken dat het land een "redelijk" niveau voor zijn valuta zal weten te verzekeren, aldus Reuters . De gouverneur van de centrale bank, Yi Gang, stemde daarmee in en zei dat China "de wisselkoers van de yuan in principe stabiel zal houden op een redelijk en evenwichtig niveau".

De grootste aanjager van de huidige val van de Chinese munt is het handelsgeschil met de VS. Nog voordat het handelsconflict begon, leden de Chinese aandelenmarkten al onder toenemende kapitaalvlucht, als gevolg van het ingrijpen van de overheid op risicovolle investeringen. Een derde, onverwachte oorzaak is de steeds krachtiger wordende dollar, waardoor investeringen uit opkomende markten worden weggeleid. Alles bij elkaar hebben Chinese markten nu $2 biljoen aan waarde verloren. De yuan is momenteel 's werelds slechtst presterende valuta, voorwaar een dubieuze eer.

Om in te kunnen schatten hoe veelzeggend deze 'eer' is: gedurende dezelfde periode hebben andere valuta in opkomende markten zoals de Turkish lira en de Indiase roepie elk ook hun eigen record dieptepunten genoteerd.

Na de dubbele PBoC-verklaringen stabiliseerde de yuan zich en wist enig terrein terug te winnen. Op dit moment heeft de dalende tendens de overhand gekregen in het paar USD/CNY, met het momentum nu aan de kant van de yuan.