Grondstoffen: Toevoer en politiek bepalen de prijzen

 | 25.07.2018 13:07

Vraag en aanbod bepalen opnieuw de richting van de grondstoffenmarkten, waarbij de geopolitieke situatie een belangrijke rol speelt in de olieprijs, nadat de botsing van Donald Trump met de Fed over de renteverhogingen de nadruk afgewend heeft van de wisselkoersen naar meer fundamentele factoren.

Maar weinig Amerikaanse presidenten hebben het gewaagd de Federal Reserve op de vingers te tikken over het monetaire beleid en het valt nog maar te bezien of dat in het geval van Trump goed uit zal pakken.

De richtingloos te laten voortdobberen sinds de scherpste ééndaagse daling in drie weken afgelopen vrijdag. Dit ondanks het feit dat de industriële PMI's van zowel de VS als de EU op dinsdag de verwachtingen verpulverden en het handelsgeschil tussen de VS en China onverminderd voortgaat. Deutsche Bank vatte dinsdag de stemming beknopt samen met de volgende woorden: "Na alle opwinding volgend op de krantenkoppen van eind vorige week waren de laatste 24 uur in vergelijking behoorlijk tam."

Nu de invloed van de dollar op de grondstoffenprijzen tanende is - zeker vergeleken met een week geleden toen de rally van de USD in gelijke mate woog op brandstoffen, metalen en landbouwproducten, is de nadruk nu terug bij de grondstoffenvoorraden.

Amerikaanse oliegegevens, ruzie met Iran op de radar

Op de oliemarkt zullen alle ogen gericht zijn op de gegevens van de Energy Information Administration (EIA) over de Amerikaanse ruwe olievoorraden voor de week tot 20 juli, voorzien om 10.30 uur ET (14.30 GMT). De verwachting is een daling van meer dan 2,3 miljoen vaten - in contrast met vorige week, toen er een overschot van bijna 5,9 miljoen vaten opgetekend werd.

De handelsgroep American Petroleum Institute (API) versterkte op dinsdag de verwachtingen van speculanten door vorige week een afname op te geven van 3,16 miljoen vaten. De voorraadschatting van het API, een vrijwillige bijdrage van leden uit de sector, ligt veel lager dan die van de verplichte rapportage van de overheidsinstelling EIA. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat hun cijfers uiteen lopen, zijn er gevallen geweest waarin het API de waarden van de EIA vooraf wist te voorspellen.

De krappe olievoorraden in de VS en daarbuiten hebben de verwachtingen van de beleggers ten aanzien van een wereldwijd tekort in het aanbod aangewakkerd, waarbij sommige marktdeelnemers waarschuwen dat zelfs een kleine verstoring van de productie tot "gevaarlijke" volatiliteit zou kunnen leiden. Aangezien de ruwe olievoorraden in de VS het laagste peil in bijna drie jaar hebben bereikt, kan het belang van de API, als die opnieuw gelijk krijgt met zijn groter dan verwachte afname, niet worden onderschat. Naast de dalende reserves zijn er duidelijke signalen van onderbreking in de toevoer ten gevolge van politieke strubbelingen in Iran, Libië en Venezuela. De belangrijkste daarvan is zonder twijfel de ruzie tussen de VS en Iran.

Aan de vraagzijde heeft de Chinese Staatsraad meer investeringen, belastingvoordelen en speciale obligaties voor uitgaven in infrastructuur aangekondigd, die als positief voor olie worden gezien.

"Met een globale reservecapaciteit van minder dan 2% van de vraag en het vooruitzicht van een stijgende vraag uit China, zien wij de prijzen op langere termijn eerder naar boven neigen", aldus Phil Flynn, energie-analist van de in Chicago gevestigde Price Futures Group.

Op de kortere termijn tonen de grafieken dat Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie terug zou kunnen klimmen boven de $70 per vat, waar het vorige week onder viel. De Fibonacci-waarden op dagbasis van Investing.com stellen een eerste weerstandsniveau op $68,99, een tweede op $69,34 en derde op $69,89. Het draaipunt ligt bij $68,44.