Landbouwproducten profiteren van zwakkere dollar

 | 23.07.2018 13:18

De tuimeling van de dollar afgelopen vrijdag zou een voorbode kunnen zijn van verdere dalingen deze week, die brandstoffen, metalen en agrarische futures een steuntje in de rug kunnen geven en de aandacht zullen richten op niet aan de wisselkoers gerelateerde fundamentele factoren.

Omdat bijna alle belangrijke grondstoffen ter wereld in dollars verhandeld worden, heeft de valuta een aantoonbare invloed op hun vermarkting: een sterkere dollar staat gelijk aan een zwakkere vraag naar grondstoffen en vice versa. Hoewel de prijs van een natuurlijke hulpbron wordt bepaald door producenten, consumenten en de vraag van investeerders ten opzichte van het aanbod, vertekent de relatieve kracht van de dollar ten opzichte van de euro en de yen vaak het beeld. De voortgaande handelsoorlog van de VS met China en Europa heeft geleid tot een anomalie in de grondstoffenprijzen, die bijvoobeeld koper onder de reële waarde houdt, aldus analisten van Citigroup.

Na donderdag een hoogtepunt over een jaar te hebben bereikt, eindigde de U.S. dollarindex, gemeten tegen een mand van zes belangrijke valuta, de week met de grootste ééndaagse daling sinds 29 juni. Grondstoffenprijzen bewogen in tegenovergestelde richting, met Amerikaanse ruwe olie, koper, goud en maïs-futures die alle tussen de 1% en 2% stegen op dagbasis, hoewel de meeste de week toch lager eindigden na de scherpe verliezen eerder in de week.

De dollar zakte in nadat Donald Trump tegen prognose voor 2019 bij tot $1.100 per ounce, flink onder de $1.250 die het voor dit jaar had opgegeven.

Phillip Streible, senior marktanalist bij de in Chicago gevestigde broker RJO Futures, zei dat hoewel het hem een goed idee leek om Amerikaanse goud futures voor oktober voor $1.250 te kopen, hij niet zeker was wanneer het edelmetaal zijn herstel zou inzetten. "Trumps opmerkingen zullen de Fed er niet van weerhouden om de rente te verhogen", voegde hij eraan toe.

Aanbod drukt olie; landbouwproducten profiteren

In de oliesector zal de bezorgdheid over de toename van het wereldwijde aanbod waarschijnlijk worden afgewend door positieve sentimenten ten gevolge van de zwakke dollar.

Uit de laatste cijfers van de OPEC blijkt dat de Saoedische productie in juni is gestegen tot een niveau dat sinds 2016 niet meer is gezien. In de VS bereikte de olieproductie vorige week voor het eerst de 11 miljoen vaten per dag, nu het land sinds november bijna 1 miljoen vaten per dag heeft toegevoegd dankzij een snelle toename in de productie van schalie-olie.