Halliburton, voor wie wil speculeren op een prijsstijging van de Texaanse ruwe oli

 | 18.01.2021 12:47

Deze Amerikaanse multinational (met wereldwijd 50.000 werknemers) is een minder bekende reus in zijn sector.

Dit is niet abnormaal, want ze zijn vooral actief in de B2B. Ze leveren namelijk diensten aan bedrijven in de olie- en gassector. Lezers met een goed geheugen zullen zich echter wel herinneren dat Halliburton (NYSE:HAL) van bij het begin van de oorlog in Irak (2003) heel wat Amerikaanse overheidscontracten kon binnenhalen, en dat in - op zijn zachtst gezegd - weinig transparante omstandigheden! Het bedrijf produceert zelf geen liter olie en geen kubieke meter gas. Hun activiteiten situeren zich op het vlak van exploitatie: prospectie, lokalisatie, boorwerken, engineering en geologische consultancy.

Halliburton, dat dinsdag zijn resultaten publiceert, doet vooral goede zaken in de VS bij de ontginning van schaliegas en schalieolie via 'hydraulisch kraken', of fracking, een techniek die voor veel milieuschade zorgt, wat de Europese Unie ertoe aanzette de lidstaten te vragen om zwaar op de rem te gaan staan. Het enige Europese land dat momenteel fracking goedkeurt is het Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van Schotland dat het verboden heeft.

Terwijl Donald Trump de oliesector vrij spel liet, is het helemaal niet zeker of Joe Biden dat ook zal doen. De nieuwe president is echter ook realistisch en om zijn klimaatambities te kunnen waarmaken zei hij tijdens de kiescampagne dat hij 'geen nieuwe fracking' meer wou. Kleine nuance toch.

Sedert halfweg 2018, en zelfs ervoor al, zakte de beurskoers van Halliburton geregeld weg. Op het einde van de eerste coronagolf schoot de koers echter als een pijl de hoogte in (van 5 naar 20 dollar). Opgelet, dit mag dan wel voor een groot deel door speculatie komen, uiteindelijk is het de prijs van de Texaanse WTI olie die het meest doorweegt op de koers van het aandeel Halliburton. En die prijs gaat al drie maanden in stijgende lijn. Een goed verstaander...