Heftige strijd

 | 11.06.2019 13:38

Vorige week was de herdenking van de landing in Normandië, de helden van toen die ervoor gezorgd hebben dat we geen Russisch en geen Duits spreken en we leven in vrijheid. We kunnen deze mensen niet vaak genoeg bedanken.

Vrijheid is er alleen niet meer op de financiële markten, want vorige week was het ook weer de terugkeer van de centrale banken . Met nucleaire wapens werden de beren bestreden alsof er een enorme correctie en teruggang in de economie was. De IMF had de teruggang naar aanleiding van de handelsoorlog becijferd op 0,5 procent van het BNP. Nu had ik het persoonlijk hoger ingeschat, maar laten we ervan uit gaan dat zij er meer verstand van hebben dan is dat toch niet een percentage om alle stimuleringswapens uit de kast te halen?

Ook is mijn stelling dat we inflatie krijgen vanuit de tariefoorlogen, immers hogere tarieven zijn hogere prijzen. Dus vraag ik me af of de concurrentie tussen de centrale banken, om allemaal zo veel mogelijk de economie aanjagen, niet een beetje gek is? Dat er samenwerking is om een crisis te bezweren snap ik en kan ik toejuichen, echter nu wil de een meer doen dan de andere om zijn eigen economie te stimuleren boven die van een ander. De Trump dreigt met tarieven naar Mexico en roept meteen dat hij ze terug draait als zij iets doen om de mensen bij de grens tegen te houden later als de Mexicanen dat ook doen voert hij de tarieven ook niet in. Mooi zou je zeggen, maar is dit soort dreigement een ding wat we alleen aan één persoon overlaten in een democratie? Of zijn dit beslissingen die we met het parlement willen nemen? Ja, we kunnen over de voor- en nadelen van een democratie discussiëren, maar als we graag een gek willen laten beslissen dan…

h2 Nu zijn de wapens op/h2

Terug naar de centrale banken. We zijn nu blij met slechte cijfers over de economie een krimp in Duitsland en in de VS werden goed ontvangen. Komt de rente nog verder omlaag en kan er nog meer gestimuleerd worden? Maar als de rente al een tijd nul is denken we nu echt dat dit helpt? En als het lukt de beurs hiermee omhoog te jagen dat we meer banen en hogere uitgaven krijgen? Of is het allemaal voor een klein deel van de bevolking die wel aandelen heeft? En wat doen we als we echt een recessie krijgen? Te lage rente zal de banken en verzekeraars nog verder verzwakken. Maar ik schijn niet de juiste pillen te nemen, want ik zie het allemaal niet zo rooskleurig in. Kijk bijvoorbeeld eens naar de olieprijs.