Het nieuwste ISM-productierapport rapporteert geen recessie; Tenminste nog niet

 | 04.10.2019 13:00

Dit bericht is exclusief geschreven voor Investing.com

Het nieuwste ISM Manufacturing-rapport stuurde rillingen door de ruggengraat van beleggers toen het uitkwam op 47,8 versus analistenverwachtingen van 50,4 in de ochtend van 1 oktober. Het resulteerde in een sterke daling van de S&P 500 sinds de release. Het zwakker dan verwachte rapport heeft recessieangst opnieuw naar boven gehaald. De huidige ISM-waarde betekent echter niet dat er een noodzakelijke recessie op komst is.

Het ISM-rapport zelf is niet de beste indicator voor toekomstige recessies, althans niet op basis van de nieuwste gegevens. Bij het doornemen van het eigenlijke ISM-rapport merkt het op dat de zwakker dan verwachte ISM-waarde overeenkomt met een stijging van 1,5% van het bbp in het derde kwartaal op jaarbasis. Wanneer we gegevens uit het verleden bekijken, waren er zelfs nog lagere meetwaarden nodig om aan te geven dat een recessie nabij was. Wijst het op een tragere economie? Ja. Wijst de lezing op een recessie? Nee, op dit moment niet.

ISM PMI moet meer vallen

Het kan voorbarig zijn voor diegenen die naar een recessie vooruitzicht neigen om de overwinning te claimen. Uit eerdere ISM-rapporten, die teruggaan tot het jaar 1948, blijkt dat de laatste lezing achterblijft bij een recessieprognose. In recente periodes daalde de ISM-waarde tot ongeveer 48 in december 2016, voordat deze terugkeerde, zelfs tot 46 in maart 2003, zonder recessie. In het verleden moest de ISM-waarde veel lager dalen, tot niveaus van ongeveer 43 tot 44 of lager om een ​​recessie te signaleren. Momenteel staat een recessie mogelijk nog steeds niet in de kaarten voor 2019 of 2020.

Zelfs wanneer die waarde onder de 43 is gedaald, heeft dit niet altijd een recessie gesignaleerd. Hoewel de ISM PMI een nuttig hulpmiddel is bij het meten van de gezondheid van het productiegedeelte van de Amerikaanse economie, is het niet altijd een perfecte indicator. De lezing daalde tot ongeveer 42 in april 1967 en 40 in 1952 zonder een recessie te veroorzaken.