Het verhaal van Cineworld is een heel ander verhaal dan dat van Kinepolis"

 | 26.08.2022 13:27

Ondanks de publicatie afgelopen donderdag van overtuigende halfjaarresultaten, verloor het aandeel Kinepolis op de beurs meer dan 10% van zijn waarde. Dit tegen de achtergrond van slecht nieuws bij Cineworld (LON:CINE), de nummer twee van de wereld in de bioscoopsector, dat op het punt staat faillissement aan te vragen. Volgens de analisten zou dit echter een geïsoleerd geval zijn binnen de branche.

Wanneer een reus in een bepaalde sector verkouden wordt, is het niet ongewoon dat ook alle verwante bedrijven wat last krijgen van hoest. De ganse sector lijdt dan voor een stukje mee. Dat bleek nogmaals naar aanleiding van de ernstige moeilijkheden waarmee de Britse uitbater Cineworld, de tweede bioscopenketen ter wereld achter het Amerikaanse AMC, te kampen kreeg.

Dit bedrijf met zo'n 9.000 schermen in 751 vestigingen in 10 landen, werd in het nauw gedreven door een grote schuldenberg. De schuldenpositie verslechterde nog als gevolg van de pandemie, met een verlies van 2,65 miljard dollar in 2020. Dat was uiteraard het gevolg van de gedwongen sluiting van bioscoopcomplexen. 

Vorige week maakte het bedrijf over het tweede kwartaal resultaten bekend die onder de verwachtingen lagen, waarbij de terugkeer van de bezoekers naar pre-pandemische niveaus op zich liet wachten. Dit vanwege een onvoldoende aanbod aan kaskrakers, aldus het bedrijf. Cineworld verwacht de komende maanden nog steeds te moeten kampen met lage opkomstcijfers.

Wat het afbouwen van de schuld ter waarde van een bedrag van 4 miljard pond (zo'n 4,7 miljard euro) nog moeilijker maakt, is dat Cineworld begin deze week aankondigde verschillende opties te overwegen waaronder ook een eventuele faillissementsaanvraag bij de Verenigde Staten.

Het aandeel op de London Stock Exchange is de afgelopen dagen als gevolg van de negatieve berichtgeving met 80% gedaald.

h2 “Een geïsoleerd geval in de bioscoopsector”/h2

In plaats van te spreken van een algemene achteruitgang van het bioscoopbezoek zien analisten in de tegenslagen van Cineworld een op zichzelf staand geval voor de sector.

Zoals Russ Mould, een analist bij investeringsmaatschappij AJ Bell, opmerkte: "De zorgen van Cineworld vloeien voort uit een overdreven agressieve groeistrategie, waarbij die groei werd ondersteund door het aangaan van schulden".

De groep uit Brentford zag de schulden fors stijgen na de overname voor een bedrag van 5,8 miljard dollar van de Amerikaanse keten Regal Entertainment in 2018. Een jaar later moest Cineworld na het afspringen van de overname van de Canadese groep Cineplex een schadevergoeding van 975 miljoen dollar betalen opgelegd door het Hooggerechtshof van Ontario. Cineworld was het daar niet mee eens en ging in beroep.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Kepler Cheuvreux spreekt van problemen die alleen verband houden met Cineworld en niet met de sector in zijn geheel. Een overtuiging die volgens de broker nog wordt ondersteund door de solide prestatie van Kinepolis in de afgelopen maanden.

Naast de enorme schuldenberg wijzen analisten erop dat Cineworld ook te kampen heeft met hoge huurprijzen voor zijn zalen.

h2 "Kinepolis is outstanding"/h2

In een interview met Oblis merkte Kris Kippers van Degroof Petercam in dit verband op dat de Belgische uitbater eigenaar is van de meeste zalen. De waarde daarvan wordt op ongeveer een miljard euro geschat.

Kippers maakte van de gelegenheid gebruik om er nog eens aan te herinneren dat de geschiedenis van Cineworld niets te maken heeft met die van Kinepolis, dat kan rekenen op een ijzersterke balans in combinatie met zeer hoge marges.

De analist is ook onder de indruk van de prijskracht van Kinepolis. "We kunnen duidelijk zien dat de groep terugkeert naar de marges die ze had vóór de pandemie, met een omzet in het eerste halfjaar dicht bij die van 2019 en dit ondanks een lager aantal bezoekers. Wat een signaal is dat de groep sterk staat op het vlak van prijszetting."

Dankzij de Top Gun Blockbuster mocht Kinepolis zelfs 7% meer bezoekers verwelkomen in vergelijking met juni 2019, merkte de analist op. In totaal verwelkomde het bedrijf 13,7 miljoen bioscoopbezoekers in zijn zalen tijdens de eerste jaarhelft.

Hoewel de resultaten van de Belgische operator boven zijn verwachtingen uitkwamen, zei David Vagman van ING (AS:INGA) dat hij verwachtte dat het huidige kwartaal zwakker zou worden, met name tegen de achtergrond van de hittegolven. Vagman verwacht  niettemin een uitstekend vierde kwartaal, ondersteund door een aantal grote geplande releases.

Alle voornoemde analisten hebben een koopadvies voor het aandeel Kinepolis, met koersdoelen van 77 euro voor ING, 65 euro voor Degroof Petercam en 72 euro voor Kepler Cheuvreux.

Kinepolis sloot de sessie van donderdag af op 43,2 euro, een daling van 22% ten opzichte van 1 januari van dit jaar.