Investeren in Braziliaanse real met een rendement van bijna 10%

 | 04.07.2014 17:05

h2 Na de volgende Duitsland-Frankrijk op vrijdag, een vroegtijdige finale, hebben de voetballiefhebbers dezelfde dag nog afspraak voor de verleidelijke affiche Brazilië-Colombia. Zal de Braziliaanse ploeg als winnaar uit dit duel komen? In geval van ja, dan zal dat balsem voor het hart zijn voor de Brazilianen die getroffen worden door de economische neergang.

Want nadat Brazilië zich in het koppeloton van de wereldeconomieën bevond, heeft het land zijn economische groei de voorbije jaren duidelijk zien vertragen. De OESO voorziet nu een groei van 1,1% voor het BBP dit jaar en 2,2% voor 2015, ver van de 4% die jaarlijks neergezet werden tijdens de periode 2004-2008.

President Dilma Rousseff biedt geen verklaring voor deze vertraging van de economie. Alle voorwaarden zijn nochtans aanwezig voor een snelle groei, verklaarde ze begin juni.

Economisten zijn op hun beurt gealarmeerd door de situatie, waarbij ze factoren aanhalen zoals de corruptie, de lage investeringsgraad, het verlies aan concurrentievermogen, de op hol geslagen inflatie en het gebrek aan infrastructuur. De experten zijn nochtans wel verdeeld wat betreft de impact van het WK voetbal.

Kortom, zoals Mark Mobius van Franklin Templeton Investments recent verklaarde, het land heeft meer dan ooit behoefte aan hervormingen.

De International Finance Corporation (IFC), het belangrijkste instituut voor ontwikkeling ter wereld ten dienste van de privésector, heeft de neiging om deze uitdagingen aan te gaan. Zijn taak bestaat inderdaad uit het verstrekken van leningen, gestructureerde financieringsproducten of aangaan van participaties, om slechts deze voorbeelden te noemen, met het oog op het versterken van de privésector in de ontwikkelingslanden.

Als lid van de World Bank Group financiert IFC zich door beroep te doen op de kapitaalmarkten, meer bepaald in Braziliaanse real. Dienaangaande stelt ze een obligatie in real voor met vervaldag 12 juni 2017 en een coupon van 10%.

De laatste prijzen op de secundaire markt bedroegen 100,20% van de nominale waarde, zijnde een rendement van 9,90%. De uitgifte beschikt trouwens over een ‘AAA’ rating, de best mogelijke rating bij Standard & Poor’s. Het risico verbonden aan deze lening is dan ook hoofdzakelijk verbonden aan de valuta van de uitgifte.