Is er sprake van een grote terugkeer van de opkomende deviezen?

 | 04.04.2014 10:30

De opkomende deviezen, die het vorig jaar moeilijk hadden op de wisselkoersmarkt, schijnen opnieuw de aandacht van de beleggers te trekken. De Braziliaanse real, de Turkse lira en de Indiase roepie, om er maar een paar te noemen, worden de afgelopen dagen inderdaad nadrukkelijk gewaardeerd.

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, werd op CNBC ondervraagd en heeft uitgelegd dat "de opkomende markten weer terug zijn, dankzij de inspanningen van de centrale banken in hun strijd tegen de economische evenwichtstoornissen."

"En terwijl de beleggers de opkomende deviezen hadden begraven, is het goed mogelijk dat zij dit jaar een van de best presterende activacategorieën zullen zijn. Ik denk daarbij vooral aan Brazilië, Turkije, India, Indonesië en Zuid-Afrika, de landen die in 2013 het zwaarst zijn getroffen."

De Turkse lira

Na het laagste niveau uit de geschiedenis, dat in januari geobserveerd werd, vertoont de Turkse munteenheid een positief resultaat van 8% tegenover de euro. De lira kon voornamelijk rekenen op het recente resultaat van de algemene verkiezingen die uitliepen op de overwinning van Eerste Minister Erdogan.

"Dit resultaat geeft reden tot optimisme, gewoon omdat beleggers een hekel hebben aan politieke onzekerheid en onstabiliteit," volgens de uitleg bij Bloomberg van Benoit Anne, die verantwoordelijk is voor de strategie van de opkomende markten bij de Société Générale in Londen. ​

"Er is een herwaardering naar verminderend politiek risico toe, en dat is een beduidende factor voor de ondersteuning van activa in Turkse lira", zei hij voorts. Deze munteenheid kon eveneens rekenen op de monetaire maatregelen, die door de Centrale Bank van Turkije zijn genomen om de daling van de valuta te beperken (leeshier).

Op de obligatiemarkt is het mogelijk leningen uitgedrukt in Turkse lira aan te kopen, zoals deze obligatie van de KfW met vervaldag 22 maart 2018 en een coupon van 5,75%. Het rendement varieert momenteel rond 10,42% op basis van een prijs van 85,45%. Met deze obligatie wordt het risico bijna helemaal op de munt geschoven, aangezien de uitgever geniet van de best mogelijke rating (AAA) bij de drie grote kredietratingagentschappen Fitch, Moody's en Standard & Poor's.