FTSE 100 test ondergrens Fase III

 | 14.02.2019 10:14

Als het doomscenario van een ‘no deal brexit’ waarheid wordt, dan geeft een artikel van Suse van Kleef in het AD van gisteren en beeld over de voorbereiding van een groep Britten op de voedseltekorten, die zij verwachten. Na een akkoord loze brexit kan er volgens hen chaos ontstaan in de Britse havens, omdat alle inkomende goederen moeten worden gecontroleerd. Dan zullen supermarkten binnen enkele dagen te maken krijgen met lege schappen.

Hoeveel Britten aan het hamsteren geslagen zijn is niet duidelijk, maar online is er een levendige gemeenschap die de dreiging zeer serieus neemt. In de Facebookgroep ‘48 procent Preppers’, vernoemd naar het percentage dat tegen de brexit heeft gestemd in het referendum, zitten ruim 9500 mensen die tips uitwisselen over allerlei zaken die met een economische overleving te maken hebben.

De zorg over dreigende tekorten leeft niet alleen bij particulieren. Twee weken geleden schreven fastfood- en supermarktketens een brandbrief naar premier May over het gevaar van een akkoord loze brexit. Directeuren van onder meer McDonalds (NYSE:MCD), de Lidl en Coöp waarschuwden dat veel verse producten worden geïmporteerd uit Europa, en dat vertragingen daarom grote gevolgen hebben. Dat kunnen ze niet opvangen: aangezien vers voedsel maar beperkt houdbaar is, is het dus onmogelijk daar grote voorraden van aan te leggen. De brief waarschuwt ook voor veel hogere prijzen voor consumenten. Bij een akkoord loze brexit vallen de Britten immers terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie, met bijbehorende importtarieven. (Bron: AD)

Ik kan mij voorstellen dat er bij een eventuele schaarste meer vraag als aanbod ontstaat. Ook de nu al voor een, nu nog, lagere prijs ingekochte voorraden van niet-bederfelijke goederen en grondstoffen en afgewerkte producten zullen waarschijnlijk een hogere winstmarge opleveren.