Pond sterling stijgt met Brexit op komst

 | 12.09.2018 08:27

Michel Barnier, die namens de Europese Unie met de Britten onderhandelt over de Brexit, gaf onlangs te verstaan dat er binnenkort een akkoord kan worden bereikt over de exit van het Verenigd Koninkrijk. Het Brits pond profiteerde van de vooruitgang die blijkbaar bij de onderhandelingen is geboekt, zodat de koers van de munt is gestegen.

Momenteel is onderhandelaar Michel Barnier in Ljubljana voor een internationaal forum. Vanuit de Sloveense hoofdstad liet hij weten dat bij de huidige stand van zaken er binnen 6 tot 8 weken een overeenkomst over de voorwaarden van de Brexit kan worden bereikt. Dat betekent niet meer of niet minder dan dat de Britse regering en de Europese Unie een paar stappen dichter tot elkaar zijn geraakt.

Het Verenigd Koninkrijk had beslist om in maart van volgend jaar de Europese Unie te verlaten. De Fransman Barnier rekent op het bereiken van een akkoord voor begin november. Daarbij houdt hij ook rekening met de tijd die nodig is om de overeenkomst te laten goedkeuren door zowel de Britse regering als de Europese Unie. Maar toch is nog wat vroeg om al victorie te kraaien, want er valt nog een eind weg af te leggen alvorens de neuzen in dezelfde richting wijzen.

Aan de vooravond van vorig weekend verklaarde Michel Barnier dat er in de Britse voorstellen nog altijd elementen zijn die onaanvaardbaar zijn voor de Europese onderhandelaars. Het betreft meer bepaald elementen die betrekking hebben op de commerciële relaties na de Brexit.

De Europese onderhandelaar gaf duidelijk te verstaan dat de Europese Unie niet akkoord kan gaan met de voorstellen van Londen wat betreft het instellen van een vrijhandelszone voor goederen. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid van de hand gewezen dat het Verenigd Koninkrijk douanerechten zal heffen op de goederen die het Brits grondgebied binnengevoerd worden.

Barnier merkt op dat op die manier de integiteit van de eenheidsmarkt in vraag zou worden gesteld. Deze uitspraak is vanzelfsprekend koren op de molen van zij die hun kritiek niet sparen op het plan dat door de Britse premier Theresa May op tafel werd gelegd. Via dit plan hoopte May de commerciële banden met de Europese Unie opnieuw te versterken.

Eén van diegenen die hun kritiek op dit plan niet sparen, is Boris Johnson. De vroegere minister van Buitenlandse Zaken is voorstander van een harde Brexit. Johnson steekt die voorkeur niet onder stoelen of banken. Volgens de krant Le Monde doet in het Verenigd Koninkrijk het gerucht de ronde dat het zijn bedoeling zou zijn om Theresa May voetje te lichten. Vervolgens zou hijzelf het voorzitterschap van de Conservatieve Partij opeisen. De Britse conservatieven zijn momenteel erg verdeeld en daar probeert Johnson gebruik van te maken.

Michel Barnier verklaarde onlangs dat wanneer er een akkoord is bereikt over 80% van de voorwaarden van de scheiding het hete hangijzer van de grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland) nog ter sprake moet worden gebracht. De afspraken over de grens tussen beide regio’s doet de gemoederen hoog oplaaien, want Ierland blijft lid van de Europese Unie. Londen wil niets weten van een nieuwe grenscontroles, want deze zouden het fragiele vredesakkoord in Noord-Ierland in gevaar kunnen brengen. Ook Brussel wil niets weten van dergelijke grenscontroles, maar beide partijen raken het maar niet eens over een manier waarop die grenscontroles vermeden kunnen worden.

h2 Stijging van koers van het Brits pond en daling van de koersen van de GILT’s/h2
De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Er is echter duidelijk vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over de Brexit en dat heeft de koers van het Brits pond een duwtje in de rug gegeven. Ook de verklaringen van de Europese onderhandelaar Michel Barnier werden de afgelopen dagen goed onhaald op de forexmarkten.

De koers van het pond had zich gestabiliseerd sinds het begin van dit jaar in een verhouding van 1,12 euro voor een pond. Op de vooravond van 23 juni 2016, de dag dat de Britten beslisten om de eurozone de rug toe te keren, was dat nog 1,27 euro voor een pond.

Op de obligatiemarkten hebben de verklaringen van Barnier de rendementen op de obligaties doen stijgen. De Britse Gilt’s of staatsobligaties op 10 jaar bieden nu een rendement van 1,47%, tegenover 1% bij het begin van het jaar.

h2 Beleggen in het Brits pond ?/h2

Beleggers die willen gokken op een koersstijging van het pond kunnen terecht bij één van de obligaties uitgegeven in deze munt. Sinds de stemming over de Brexit is de koers van het Brits pond met 11% gedaald tegenover de euro.

Het rendement op de GILT met een looptijd van 6 jaar bedraagt momenteel 1,51% en dat is duidelijk heel wat meer dan wat andere staatsobligaties opbrengen. De Franse 6-jarige rente bedraagt 0,70% en de Duitse rente 0,40%.

Zo is er bijvoorbeeld de obligatie uitgegeven door de Duitse autoconstructeur Daimler (DE:DAIGn) met een looptijd tot 2023. Op basis van een koers onder pari biedt deze een rendement op jaarbasis van iets meer dan 2%.

Deze obligatie, verkrijgbaar in coupures van 100.000 Britse ponden, heeft een rating « BBB+ » bij Standard & Poor’s. Ze mag dus tot de categorie Investment Grade gerekend worden.