Komme we uit Rotterdam, ké je dat niet hore dan.

 | 04.04.2018 09:11

Op tweede paasdag fietste ik nog, als trotse Rotterdammer, aan de andere kant van de Maas, langs het hoofdgebouw van Unilever (AS:UNc). Rotterdammers staan erom bekend dat zij voor bouwwerken vaak afwijken van de naam die door de architecten en projectontwikkelaars is gegeven en er zelf een naam voor verzinnen. De Koopgoot , het Potlood, de Zwaan en ook het hoofdgebouw van Unilever, dat de Schoenendoos wordt genoemd, zijn hier goede voorbeelden van.

Unilever kwam echter op economisch vlak weer in beeld na het koopadvies van UBS dat gisteravond werd gepubliceerd. Het eerdere koopadvies van woensdag 28 maart 2018 werd herhaald met een overwegend groen, bullish sentiment en een gemiddeld koersdoel van €53,06.

Dit advies kan zo maar eens het gevolg zijn van de toestemming van de Europese Commissie met verkoop van de margarinetak van Unilever, aan de Amerikaanse investeerder KKR voor ruim 6,8 miljard euro, die op 23 maart bekend werd. (Bron: ANP)

De divisie die van oudsher het hart vormt van het Nederlandse deel van het concern van de in 1930 gefuseerde Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers, met bekende merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje, stond vanaf vorig jaar al in de etalage. Maar met een jaaromzet van zo'n 3 miljard euro maakte de margarinetak een relatief klein deel uit van Unilever als geheel.

Unilever is, volgens het bericht van ANP, van plan de opbrengsten van de verkoop van de divisie terug te geven aan zijn aandeelhouders, behalve als zich opeens een overnamekans voordoet die voor iedereen uiteindelijk nog gunstiger kan uitpakken. In de afgelopen tijd heeft Unilever een reeks overnames gedaan.