Lijstjes tijd deel 2, met de vooruitblik naar 2020

 | 31.12.2019 12:49

Door Cees Smit

Nu zo voor het jaareinde, deel twee van de terugblik op 2019 en de ‘rally of everything’ (een jaar dat alles hoger ging behalve puts en turbo’s short). Vandaag ook de vooruitblik naar 2020 alsmede mijn lievelingsaandelen top 3 voor volgend jaar. Deze top 3 is ook reeds benoemd op Belegger.nl en te zien op mijn beursfilmpje bij ABM Financial News.

Tips zijn voor de ober

Hoewel een oud collega columnist altijd een Engels gezegde uitsprak: “Tips are for waiter” doe ik al jaren mee aan allerlei lijstjes. Niet dat je als belegger dit soort lijstjes blind kan volgen, maar het geeft altijd wel een leuke indicatie van het optimisme of pessimisme bij de professionals. Nu ben ik een beetje een buitenbeentje, want ook in negatieve jaren heb ik bij Nova top 5 / Nieuwsuur top 5 met mijn lijstje prima gescoord. Als een van de weinigen heb ik bewijsbaar de crisis voorspeld en dat kunnen van de meeste analisten maar weinigen zeggen. Om een of andere reden zijn de analisten altijd optimistisch. Men denkt mogelijk dat de beleggers gediend worden met een optimistisch verhaal. Klaarblijkelijk horen patiënten ook graag een optimistisch verhaal van hun dokter? Nu moeten we ook niet denken dat ik alwetend ben en de koersen van een jaar verder kan voorspellen, helaas ben ik verschillende jaren te voorzichtig geweest. Neem bijvoorbeeld achteraf, bescherming die we door de enorme investeringen van de centrale banken, niet nodig blijken te hebben gehad..

Na een heel goed aandelenjaar zien de meeste analisten een nog veel grotere stijging voor 2020, maar ik zie minimaal een milde correctie en denk dat de aandelenmarkt lager kan in het volgende beursjaar. De AEX kan wat mij betreft minimaal naar de 515 punten. Wat een kleine correctie genoemd mag worden, als het daar tenminste bij blijft.

Rente hoger

Na een fantastisch obligatiejaar waarbij bijvoorbeeld Amerikaanse 10-jaars obligaties 12 procent rendement gaven (lees: in koers stegen) en Europese obligaties meer dan 6 procent rendement gaven, denken ook hier de analisten dat dit wel door zal gaan, maar de marktrentes zijn reeds negatief. Een groot deel van de totale markt voor bedrijfsobligaties (meer dan 70 procent van de Barclays (NYSE:BCS) Benchmark) levert geen enkele rente meer op. Een bizarre situatie is dus dat bedrijven niets meer hoeven te betalen voor het lenen van geld. Omdat schulden ook gemakkelijk doorgerold kunnen worden komt er niets van informatie naar buiten over hoe het echt gaat. We hebben dus te maken met Zombificatie.

Negatieve rentes in de markt hebben nog veel meer negatieve effecten, zoals verminderde winstgevendheid van banken, problemen bij verzekeraars en bij pensioenfondsen, meer gespaard i.p.v. minder, problemen bij publieke instellingen, deflatie i.p.v. Inflatie, etc.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Wellicht slaagt het experiment met ingrepen van de centrale banken en hebben we geen recessie in 2020, maar als we geen recessie krijgen dan hebben we een veel te lage rente op dit moment. Het feit dat de Zweedse centrale bank ons reeds voorging van negatieve rente naar nul rente is een teken aan de wand. Ook tijdens het rente negatief worden gingen eerst de centrale banken, zoals Denemarken ons vooruit als een soort van test.

Mijn idee is dat we inflatie gaan zien en dat we dus ook ineens centrale bankiers gaan zien die de rente gaan verhogen om van de negatieve rente af te komen. Een hogere rente geeft lucht aan de bankaandelen, maar is zeer negatief voor de obligatiebeleggers die een zwaar jaar krijgen in 2020.

De beweeglijkheid (Vix) was in 2019 extreem laag en zal mijn inziens in 2020 veel hoger gaan worden. Dat heeft grote gevolgen voor margins en optiepremies. Het lijkt me goed om daar een keer uitgebreid op terug te komen.