Luiden de doodsklokken voor de Amerikaanse schaaloliebedrijven?

 | 16.07.2015 13:26

Vooral in de sector van de Amerikaanse schaalolie en –gas werd het herstel van de olieprijs opgelucht onthaald. Veel bedrijven dreigden namelijk in moeilijkheden te raken als gevolg van de scherpe daling van die olieprijs. Maar helaas werd te vroeg gejuicht, vorige week ging de olieprijs weer fors onderuit. Op één enkele dag was er een verlies van meer dan 7%, over een periode van een week werd een vat ruwe olie meer dan 10% goedkoper.

Naar de redenen van de nieuwe prijsval moet niet lang gezocht worden. De Chinese economie vertraagt duidelijk, waardoor de vraag naar ruwe olie kan afnemen. Op de Chinese beurs werd een klein bloedbad aangericht. Anderzijds werd na 20 maanden onderhandelen een nucleair akkoord met Iran afgesloten, waardoor dat land opnieuw olie mag exporteren. Ook aan de aanbodzijde vindt dus een verschuiving plaats, er kan meer olie naar de markt komen.

Dat terwijl sommige analisten hadden voorspeld dat er voor het einde van dit jaar een tekort aan olie op de markt zou zijn. De kans dat dit zal gebeuren lijkt echter klein, gezien de evolutie van de olieprijs. Een aantal bedrijven had al aangegeven opnieuw te zullen gaan drillen, maar de kans is groot dat die plannen alleszins voorlopig opgeborgen zullen worden. De bedrijven uit de schaliesector hebben de schulden opgestapeld en algemeen wordt aangenomen dat het slechts opnieuw interessant zal worden om nieuwe voorraden aan te boren wanneer de olieprijs het niveau van 60 dollar weer heeft bereikt. Inmiddels hebben de bedrijven in kwestie nieuwe obligaties en aandelen uitgegeven om hun business draaiende te houden.

De nieuwe terugval in het niveau van de olieprijs heeft de bezorgdheid om de uitstaande schulden van de schaaloliebedrijven opnieuw doen toenemen. Bloomberg maakte er attent op dat de koersen van junk bonds uitgegeven door bedrijven uit de energiesector in de afgelopen weken gemiddeld met 3% zijn gedaald. Obligatiehandelaren vermijden deze obligaties, de rendementen zijn dan ook opgelopen tot bijna 10% of zelfs meer en dat is een niveau dat door de sector geassocieerd wordt met het gevaar op een default.

Margie Patel van Wells Capital Management is van mening dat op de high-yield market bij de energiebedrijven momenteel niet veel te beleven valt. Zij is van mening dat de marginale producenten die aan een te hoge kostprijs moeten werken de fase van lage olieprijzen niet zullen overleven. Er mag dus heel wat uitval verwacht worden. Veel zal volgens Patel afhangen van wat zich in China zal afspelen. De economie van dat land dreigt te vertragen en dat zou niet zonder gevolgen kunnen blijven voor de oliesector.

Wie gelooft in zo’n scenario mag eens kijken naar de obligaties van enkele oliemaatschappijen, zoals naar die van Kinder Morgan Inc. Delaware met looptijd tot 15 februari 2046. Deze obligatie, met een coupon van 5,05%, noteert nu aan 85%. Kinder Morgan heeft een BBB- rating.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Korterlopend is de lening van Transocean Inc, die nog loopt tot 15 december 2021. De coupon bedraagt 6,375%, de rating is BB+ en de prijs 89,50%. Beide obligaties zijn in dollar.