Marketupdate: goud en zilver (Week 22)

 | 31.05.2012 12:01

Afgelopen week gingen de koersen van goud en zilver, in lijn met de meeste aandelenbeurzen in Europa en in de VS wat omlaag. De goudprijs staat op het moment van schrijven op ongeveer $1.542, tegenover $1.578 bij de opening van de handel begin deze week. Dat is een daling van 2,3%. De actuele zilverprijs is $27,50; een daling van bijna 3,2% ten opzichte van de stand van $28,40 per troy ounce bij het openen van de handel op maandag. In euro’s zijn de actuele prijzen €1.242 voor een troy ounce goud en €22,22 voor een troy ounce zilver.

Dinsdag ging de prijs van goud en zilver op de termijnmarkt plotseling sterk omlaag. Goud werd in korte tijd $20 per troy ounce goedkoper, terwijl zilver in een paar uur tijd met $0,60 omlaag ging. De negatieve koersbeweging werd gedragen door een opvallend groot volume termijncontracten goud, dat tijdens de daling bijna twee keer zo groot was als het 30-daags gemiddelde. De markt van zilver is veel kleiner dan die van goud, maar ook daar ging de prijs behoorlijk naar beneden. Het grootste zilverfonds, het iShares Silver Trust (SLV), zag dinsdag een relatief grote uitstroom van 45 metrische ton zilver.

In media wordt de daling van de goud- en zilverprijzen toegeschreven aan de onzekerheid rondom Spanje en Griekenland. De prijzen van goud en zilver worden vastgesteld op de termijnmarkt, die vaak het sentiment op de aandelenmarkten volgen. De afgelopen maand deed de beurs het niet veel beter en verzwakte de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Blijkbaar zoeken beleggers voor de korte termijn vooral veiligheid in liquiditeit en kiezen daarbij overwegend voor de dollar en kortlopende staatsobligaties.

India en China kopen meer goud
Voor de langere termijn zijn er nog meer dan voldoende signalen die beleggers in fysiek edelmetaal gerust moeten stellen. Zo importeerde India over het fiscale jaar 2011-2012 een recordbedrag aan fysiek goud en zilver (zie onderstaande grafiek) en steeg de Chinese vraag naar goudbaren met 51% over 2011. Deze twee landen zijn met afstand de grootste afzetmarkt voor goud en zilver, waardoor we nog steeds positief blijven over de lange termijn vooruitzichten. Bovendien is een einde van de schuldencrisis nog lang niet in zicht.