Obligatiemarkt: de winnaars en de verliezers sinds de overwinning van Do

 | 01.12.2016 13:04

Buiten Donald Trump zelf en de dollar blijken de grondstoffen dus als de grote winnaars uit de Amerikaanse verkiezingen te komen. Gedragen door de hoop op een groot moderniseringsplan van de infrastructuur van de Verenigde Staten, kenden de prijzen van de op de London Metal Exchange verhandelde basismetalen een recordstijging tijdens de week volgend op de overwinning van de Republikeinse kandidaat.

De koersen van koper en ijzer, die al aan een goed jaar bezig waren, stegen meer dan 20% in november, nikkel was niet meer zo duur sinds 16 maanden, en zink wordt aan de hoogste prijs in negen jaar verhandeld.

Nyrstar, Eramet, Cliffs Natural Resources...

Op de obligatiemarkt hebben meerdere actoren in de sector geprofiteerd van deze op hol geslagen prijzen voor metalen en mineralen. Men denkt bijvoorbeeld aan Nyrstar, wereldspecialist in zink, wiens in 2019 terugbetaalbare lening meer dan vier punten steeg, met een rendement dat nu op 6% staat.

Eramet, de wereldproducent in metaallegeringen waaronder mangaan en nikkel, kon ook rekenen op goede prestaties van haar grondstoffen. Haar in 2020 terugbetaalbare lening steeg meer dan vier punten en het rendement op jaarbasis staat nu op 5,40%. We vermelden nog dat de Franse groep tijdens de maand resultaten heeft gepubliceerd waaruit een zeker optimisme bleek.

De grootste Amerikaanse producent van ijzererts, Cliffs Natural Resources, zette langs zijn kant zijn indrukwekkende rally voort. Voortbouwend op de opvering van het aandeel (+300% dit jaar), bleven de verschillende leningen van de groep stijgen in waarde, net zoals deze die in 2040 terugbetaalbaar is en die momenteel wordt verhandeld aan 80%, tegenover … 15% bij het begin van het jaar.

Wat betreft aardolie, de evolutie hiervan bleef minstens volatiel. De lening 2021 van Transocean, de leverancier van uitrustingen voor aardolieboringen, ging er alles enkele punten op vooruit, en het jaarrendement in dollar werd zo op 6,4% gebracht.

Onafhankelijk van de verkiezing van Donald Trump, signaleren we de betere prestaties van de obligatie Hamon, naar de naam van de Belgische industriële groep gespecialiseerd in koelsystemen voor centrales. Ondanks dat het rendement bijzonder hoog bleef, vond de obligatie een beetje kleur terug de laatste weken, naar het schijnt ondersteund door een kapitaalsverhoging.

Goud en obligaties in dollar het zwaarst getroffen

Door te beloven massaal te investeren in infrastructuur (er wordt gesproken over meer dan duizend miljard dollar), wakkerde Donald Trump ook de inflatiedruk aan, die een gevoelige verhoging van de rentetarieven in dollar veroorzaakte.

Deze monetaire aanpassing heeft voor veel ophef gezorgd, met in de eerste plaats een correctie van de obligaties in dollar. Variaties die de verdienste hebben dat ze bedrijfsleningen zoals deze van AB InBev, abbvie, CVS, Dell, eBay, EDF, Federal Express, Exxon Mobile, General Motors, Microsoft, Nike, Visa, Vodafone, en nog vele anderen, aantrekkelijker maken.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Op zijn laagste punt sinds negen maanden, is goud ook slachtoffer van de stijging van de Amerikaanse rentetarieven en van de versterking van de greenback. Ter herinnering, het waardevolle metaal dat gevaloriseerd is in dollar, wordt minder aantrekkelijk voor de houders van vreemde valuta wanneer de Amerikaanse munt stijgt.

Op de secundaire markt, werden de obligaties in dollar van goudbedrijven dubbel getroffen. Dit is onder meer het geval voor de lening AngloGold Holdings Plc, terugbetaalbaar in 2040, die een tiental punten verloren en die nu een rendement op jaarbasis van meer dan 7% biedt.

Tenslotte, aangezien de posities in dollar aantrekkelijker geworden zijn, hebben de investeerders massaal kapitaal teruggetrokken uit de opkomende landen, om zich te herpositioneren op de Amerikaanse markt. Valuta zoals de Braziliaanse real, de Zuid-Afrikaanse rand en de yuan hebben de rekening betaald, zonder natuurlijk de Mexicaanse peso te vergeten, om de welbekende redenen…