Obligatierendementen vertonen dit jaar stijgende trend

 | 27.11.2018 12:47

Of het nu obligaties in euro of dollar betreft, of we kijken naar de speculatieve obligaties of die uit de categorie investment grade, de obligatie-indices zullen dit jaar waarschijnlijk in het rood afsluiten. Daarmee zou 2018 het eerste jaar in bijna een decennium zijn dat met verlies wordt afgesloten. Hoe valt dit te verklaren ? De daling van de obligatiekoersen heeft hoe dan ook geleid tot een stijging van de rendementen.

Bekijken we even de situatie van dichtbij. Indien deze ongewijzigd blijft tot het einde van dit jaar stevent de IBOXX EURO Corporate index, de benchmark index voor de evolutie van de obligaties uitgegeven in euro, af op een verlies op jaarbasis van 1,60%.

Deze daling moet bekeken worden tegen de achtergrond van een daling met 9% voor de toonaangevende beursindex Eurostoxx50. Per saldo valt de daling van de obligatiekoersen dan nog wel mee. Het is echter wel opvallend dat zowel obligaties als aandelen in het hoekje zitten waar de slagen vielen.

Wereldwijd worden de beleggers geconfronteerd met slecht nieuws dat op het sentiment weegt. Op de eerste plaats zijn er natuurlijk de handelsoorlogen ontketend door de Amerikaanse president Donald Trump. Het is nog steeds onduidelijk hoe die oorlogen zullen aflopen, een escalatie van het conflict blijft op elk moment mogelijk. President Trump heeft zich ontpopt tot een ongeleid projectiel en dat is iets waar de beleggers allesbehalve tuk op zijn.

Daarnaast is 2018 het jaar geworden dat werd gekenmerkt door een wijziging in de politiek van de centrale banken. De politiek van lage rentevoeten en quantative easing wordt stapsgewijs afgebouwd in een poging om de monetaire politiek te normaliseren. De Europese Centrale Bank is volop bezig om haar steunmaatregelen geleidelijk aan in te trekken. Haar Amerikaanse tegenhanger FED is al een stapje verder en blijft haar rente aan een regelmatig tempo optrekken. En niets wijst er op dat daar verandering in zal komen, ondanks toenemende kritiek op de FED dat ze de rente te snel zou optrekken. Ook de ECB plant een eerste renteverhoging na de zomer van 2019, hoewel het van de marktomstandigheden zal afhangen of deze er ook daadwerkelijk komt.

Er is met andere woorden sprake van een terugkeer naar het ‘normale’ op de rentemarkten en daardoor is de situatie voor de beleggers helemaal veranderd. Deze moesten tot dusver grotere risico’s voor lief nemen om een bepaald rendement te realiseren. Nu is dat dus in veel mindere mate het geval.

Door de gewijzigde situatie op de kredietmarkten hebben de beleggers hun verwachtingen wat betreft de rendementen op bedrijfsobligaties naar boven aangepast. Op de secundaire markt zijn de koersen van die obligaties gedaald, wat uiteraard gepaard ging met een waardedaling van de obligatieportefeuilles.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Bovendien gingen de fondsbeheerders meer aandacht besteden aan de fundamentale gegevens van de bedrijven die met obligaties naar de markt kwamen. Dat gold op de eerste plaats voor de obligaties met een rating « BBB », of het laagste niveau in de categorie investment grade. Het gewicht van deze categorie in de belangrijkste Europese indices is sinds de crisis over een periode van 10 jaar zowat verdubbeld.