OPEC tussen wal en schip; goud wacht op China-VS deal

 | 15.04.2019 09:07

De stieren zullen ook deze week de oliemarkt beheersen, op naar de $65 voor WTI en $73 voor Brent, maar long-beleggers zullen waarschijnlijk in de richting van Rusland kijken voor nieuwe signalen. Ze willen weten of Rusland bereid is mee te doen met de OPEC-productiebesnoeiingen na juni. Het resultaat van dit Russische vraagstuk kan ernstig wegen op de oliemarkt.

Wat goud betreft zal de markt de handelsbesprekingen van de VS en China blijven volgen om te zien of er een doorbraak zal komen en of er nog meer geldstromen van de dollar naar het edelmetaal zullen gaan. De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn eveneens van cruciaal belang. Signalen daarover komen uit een stroom van gegevens, van de Europese handelsbalans tot de Amerikaanse producenten-PMI.

In de oliemarkt werd Anton Siluanov, de Russische minister van Financiën, door het persbureau TASS geciteerd over een mogelijke beslissing van Moskou en de OPEC om de productie op te voeren. Op deze manier zouden de twee entiteiten samenspannen tegen de VS voor een groter marktaandeel, ook al zouden ze dan het risico vergroten dat de olieprijzen dalen.

h2 Russen besluiteloos over productieafspraken OPEC+/h2

Het is niet de eerste keer dat de Russen hun ongemak uiten over het voortzetten van de productieverminderingen om Saoedi-Arabië te helpen aan een verkrapt aanbod van olie. Deze verminderingen zijn onderdeel van de zogenaamde OPEC+-regeling. De olievoorraden staan momenteel al onder druk door de vrees voor onderbrekingen in Libië en de door de VS gestrafte Venezolaanse en Iraanse export.

Kirill Dmitriev, voorzitter van het Russische fonds van staatsrijkdommen dat de samenwerking van Moskou met OPEC had opgezet, zei onlangs hij meer olie wilde pompen in Rusland.

De Saoedi’s, die OPEC zo goed als beheersen, willen de productieverminderingen echter in stand houden. De break-even prijs van Rusland voor olie is rond de $42 per vat, terwijl de Saoediërs een prijs van minstens $84 nodig hebben voor hun nationale begroting.

Igor Sechin, CEO van Ruslands grootste oliemaatschappij Rosneft (MCX:ROSN), heeft eveneens de Russische president Vladimir Poetin aangemoedigd om het pact met de OPEC te beëindigen. Hij beschrijft het akkoord als een strategische bedreiging voor Moskou en dus een voordeel voor de VS.

Poetin heeft echter gezegd dat hij niet kan beslissen over de samenwerking van Moskou met OPEC.

h2 Saoedi’s bang voor overshoot door hedgefondsen/h2

De Saoedi’s zelf zijn zich bewust van de noodzaak om de olieproductie tussen nu en de komende maanden te verhogen. Dit is nodig om te voorkomen dat de markt zo’n hoge stijging vertoont dat de vraag erdoor wordt verwoest.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden