Draghi's gesprek: zalvend tegen paniekverkoop; fel voor de euro

 | 15.06.2018 11:08

by Darrell Delamaide

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, trachtte een paniekreactie te voorkomen toen hij donderdag het einde aankondigde van de aankoop van activa door de bank. Zijn bijna mantra-achtige herhaling van "ruime mate van monetaire accommodatie" tijdens de persconferentie van de ECB na de vergadering van de Raad van Bestuur, was duidelijk bedoeld om investeerders gerust te stellen.

De ECB had aanvankelijk gezegd dat de aankoop van activa door zou gaan tot ten minste september, maar besloot in plaats daarvan om de aankopen sneller af te bouwen en terug te brengen naar €15 miljard van de huidige €30 miljard per maand, gedurende de laatste drie maanden van het jaar. Volgend jaar zullen de aankopen volledig beëindigd worden. Maar de centrale bank zal doorgaan met het herbeleggen van de uitbetalingen van vervallen effecten "voor een langere periode," zei Draghi, en in ieder geval "zo lang als nodig" om een ruime mate van monetaire accommodatie te behouden.

Wat de rentetarieven betreft, deze moeten "op zijn minst" ongewijzigd blijven tot de zomer van 2019, zei hij. Toen hij werd gevraagd naar de waarschijnlijkheid van een tariefverhoging, herhaalde Draghi 'op zijn minst' met nadruk. De sleutel voor hem is dat de tarieven ongewijzigd blijven "zolang dat nodig is" om ervoor te zorgen dat de inflatie echt in de buurt komt van het streefcijfer van 2% van de bank.

Als het zijn opzet was om een paniekverkoop te voorkomen, kreeg Draghi dat hij wilde. De euro gleed lichtjes af na de aankondiging dat de aankoop van activa zou aflopen, maar daarna zakte hij snel naar beneden tegenover de dollar. Ondertussen gingen Europese aandelen over het algemeen omhoog op wat als een passieve boodschap van de centrale bank werd gezien.

Toen iemand vroeg waarom de ECB de activa-aankopen liet varen voordat de inflatie zijn doel bereikt had, antwoordde Draghi dat de huidige inflatieniveaus veel hoger zijn dan twee jaar geleden en de Raad ervan overtuigd is dat de groei sterk genoeg is om de inflatie op koers te houden en het doelniveau te bereiken. Gezien de groeivertraging in het eerste kwartaal hebben medewerkers van de ECB de prognose voor de groei van het BBP dit jaar teruggeschroefd van 2,4 naar 2,1 procent, terwijl de prognose voor 2019 ongewijzigd bleef op 1,9 procent en voor 2020 op 1,7 procent .

De projectie van de bank voor de inflatie in de euro-zone is dit jaar 1,7 procent, net als voor de komende twee jaar. Aangezien de ECB echter voortdurend reageert op nieuwe gegevens, kunnen deze prognoses aan verandering onderhevig zijn. De huidige prognose voor 2018 en 2019 is inderdaad naar boven bijgesteld vanwege de hogere olieprijzen.

In zijn inleidende verklaring bekritiseerde Draghi sommige leden van de euro-zone omdat ze zich niet aan de bestaande verdragen en regels zouden houden. Landen met een hoge schuldenlast moeten zich concentreren op 'het opnieuw opbouwen van fiscale buffers', zei hij.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

In opmerkingen die aan het adres van Duitsland gericht leken, drong hij aan op het "meer groeibevorderend aanwenden van de overheidsfinanciën", in navolging van de opmerkingen van andere instellingen dat Duitsland meer zou moeten doen om investeringen en de consumptie aan te sporen, zelfs als dat in zou houden dat het af zou moeten wijken van een sluitende begroting. Ook zijn opmerking over het belang van de "procedures voor macro-economische onevenwichtigheden" was een verhulde sneer dat de aanhoudende grote begrotingsoverschotten in Duitsland deze onevenwichtigheidsregels niet respecteren.

Zoals gewoonlijk gaf de president van de ECB er de voorkeur aan vragen te beantwoorden door terug te vallen op zijn openingsverklaring. Hij reageerde echter met een zekere felheid op herhaalde vragen over de toekomst van de euro. Gevraagd naar de onzekerheid over de nieuwe regering in Italië antwoordde Draghi, zelf voormalig gouverneur van de centrale bank van Italië, dat de veranderingen in het beleid niet gedramatiseerd moesten worden. Met 19 lidstaten zal de euro-zone de komende jaren 19 parlementsverkiezingen zien.

Deze verkiezingen kunnen inderdaad verschillen van mening opleveren die moeten worden besproken, zei hij. "Maar deze verschillen zullen worden besproken binnen de bestaande verdragen," benadrukte Draghi. Zelfs wijzigingen van verdragen moeten worden besproken in het kader van de huidige overeenkomsten.

Hij werd echter ronduit gepikeerd toen hem een tweede keer werd gevraagd naar zijn stelling dat de euro "onomkeerbaar" is. Dit volgde op een opmerking van een journalist die beweerde dat er in Duitsland vragen leefden of landen de euro zouden moeten kunnen verlaten net zoals ze de Europese Unie zelf konden verlaten. Draghi reageerde daarop door te zeggen dat het geen zin had om te discussiëren over het bestaan van iets dat onomkeerbaar is. Terwijl de journalist wachtte op nadere toelichting, kapte Draghi de discussie resoluut af door te zeggen: "Dat is het."