Petrobras, Odebrecht, de reaal… OBLIS analyseert de situatie van Brazili

 | 26.06.2015 12:51

Ondanks het feit dat zij er nooit direct bij betrokken is geweest, moet Dilma Rousseff voortaan de prijs betalen van het schandaal dat meerdere leden van haar regering besmeurt. De populariteit van de president, die afgelopen november op het kantje af herkozen werd, bevindt zich volgens de opiniepeilingen op een allerlaagst niveau. Volgens een recente peiling van Datafolha is dat niveau nu nog maar 10%. Daarnaast zijn de ongunstige meningen gestegen naar 65% (in vergelijking tot 62% in maart). De partij aan de macht (de partij van de arbeid) wordt ook niet gespaard. Er zijn inderdaad vijftig persoonlijkheden uit deze linkse beweging die ervan beschuldigd worden dat zij geprofiteerd hebben van de vrijgevigheid van Petrobras.

De president heeft ook te kampen met een stagnerende economie, waarbij de inflatie de neiging heeft om te versnellen, wat bij de bevolking grote verwarring teweegbrengt. Het is een feit dat de monetaire autoriteiten proberen om de prijsverhogingen in bedwang te houden door de renteniveaus te verhogen, maar met het risico dat de activiteit nog verder bedrukt raakt. Het land leeft voortaan onder de bedreiging van een recessie. Volgens de verwachtingen van de regering zal het BBP dit jaar met 1,2% dalen.

De negatieve signalen die door Brazilië worden uitgezonden, zetten de munteenheid onder druk. De reaal is sinds het begin van het jaar met 10% achteruit gegaan tegenover de euro. De munteenheid bevindt zich overigens om en nabij het laagste niveau sinds meer dan vijf jaar.

Wij herinneren de beleggers, die vertrouwen hebben in de evolutie van de reaal op lange termijn, eraan dat onze Obligatielijst meerdere beleggingsmogelijkheden biedt, onder meer de obligatie die is uitgegeven door de EIB (10% tot 2018).