Portefeuille Augustus; TINA is no more

 | 25.10.2022 08:23

Macro economisch

Amerika en Europa en de rest van de wereld staan er allemaal anders voor. In Amerika is de koopkracht sterker en staan ze er financieel veel beter voor doordat ze minder hard worden geraakt door de Energiekosten. De koopkracht zwakt wel af met een Inflatie van 8.3% (iets minder dan de 8.5 in juli) oa door lagere benzine prijzen (ook doordat Amerika gebruikt maakt van hun strategische voorraden). Zorgbarend is wel dat de service component (met als belangrijkste factor de huren) bovengemiddeld groeit.

Dat de kern-inflatie steeg van 5.9% naar 6.3% werd zeer slecht opgenomen en de markten gaven het grootste gedeelte van de 17%+ zomerrally weer terug, om weer 10% van het hoogtepunt half augustus terug te vallen.

Bitcoin en de andere crypto’s zouden een goede hedge zijn tegen de inflatie, niets blijkt minder waar te zijn. Nu BTC door de 19k is gegaan is chart technisch (ik geloof de enige maatstaf voor dit ding) erg negatief. Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de aandelenmarkt, velen die rijk zijn geworden met crypto’s zitten ook meestal vol in (gok) aandelen, en nu er maar een richting is worden deze aandelen ook verkocht.

Rentes

De zomerrally kunnen we omschrijven als een hooprally dat de Fed de rente minder zou kunnen verhogen dan eerder werd verwacht. Deze slecht onderbouwde strategie bracht de 10 jaar’s rente richting de 2.5% begin augustus. Deze droom werd abrupt gestopt door de slechte inflatie cijfers en nu zitten we bijna op de 3.5%. Vergeet niet dat deze vorig jaar december nog op 1.35% stond. En rentes op deze hoogtes begint op een goed alternatief te lijken voor aandelen.

Portefeuille

De portefeuille daalde met -0.5% wat het jaarresultaat op -6.1% bracht. De AEX daalde met -6.7% in augustus en staat nu 14.7% in de min voor 2022. De kaspositie bedraagt 27% van de portefeuille.

Aandelen

Deze niveau’s zagen we eerder in juni en bracht toen de aandelenmarkt op een dieptepunt van het jaar. Het ziet er nu naar uit dat de Inflatie gaat plakken, dat wil zeggen dat het in het hoofd van mensen gaat zitten en er steeds meer over wordt nagedacht het koopkrachtverlies goed te maken met loonstijgingen.

We kunnen nu al zien dat deze looneisen fors zijn in Amerika. Dit is een erg slecht voorteken voor de komende maanden en daarom wordt as woensdag erg belangrijk wat de Fed gaat zeggen na de verwachte 75 basispunten verhoging. Dat we de low’s van juni gaan testen is zeer goed mogelijk en we nogmaals 5% lager staan in de SP500 en de andere indices.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

De Profit warning van Fedex (waarbij er een kwart van de koers afging) van vorige week geeft aan dat het beleid van de Fed nu al de economische groei fors vertraagd daar en er de komende tijd steeds meer taxatie en advies verlagingen aankomen.

Het is alleen nog de vraag wanneer we de juni low’s gaan doorberekenen. Ik kan weinig goed nieuws melden, nu de Fed en de andere Centrale banken (behalve de Chinese die midden in een flinke vastgoedcrisis zitten en een groei probleem hebben), omdat ze te laat waren met ingrijpen en de inflatie nu vol uit de hand loopt, ze nu erg agressief te rente omhoog jagen. In Amerika kan men de rente misschien iets harder verhogen door de betere energiesituatie en economie, maar voor Italie zeer slecht en hier zit een risico van het uiteen vallen van de EU, een kleine kans maar toch iets waar we rekening mee moeten houden.

Dat Europa in een recessie komt/is is een zekerheid, Amerika waarschijnlijk ook (o.a. door de dure $ als vluchthaven van de wereld) en de rest van de wereld zal door de algehele vraaguitval ook gaan lijden.

Geen prettig verhaal helaas en wordt het wachten op elk inflatiecijfer wat er op onze schermen verschijnt en wat hopelijk een pauze in de renteverhogingen zou kunnen betekenen.

Maar hoop is een van de slechtste raadgevers op de (aandelen) beurzen. Daardoor verwacht ik dat de beurzen verder kunnen gaan wegzakken richting de lange termijn trend sinds 2008 van 625 in de AEX. Of we hieronder duiken is afhankelijk van de inflatiecijfers en de 3e kwartaalcijfers en verwachtingen van bedrijven die we in de 2e week van oktober mogen verwachten.