Profiteer van de zwakke Turkse lira

 | 15.12.2017 12:28

Donderdag was er heel wat te doen rond de Turkse lira. De koers van deze munt is opnieuw fors gedaald tegenover zowel de dollar USD/TRY als de euro EUR/TRY, dit in reactie op de beslissing van de Turkse centrale bank om één van haar belangrijkste rentevoeten te verhogen. Die ingreep ging echter minder ver dan de valutamarkten hadden gehoopt.

Wie had gerekend op een stijging van de basisrente met 1%, gokte op het verkeerde paard. De Turkse centrale bank verhoogde haar Late Liquidity tarief namelijk slechts met een half procent. Bovendien bleven enkele andere belangrijke rentevoeten (herfinancieringrente op één week en de daggeldrente) ongewijzigd.

h2 Inflatie met dubbele cijfers/h2

De economische context riep inderdaad op tot een forse ingreep op monetair vlak. Begin deze week werd namelijk bekend dat het Turkse BBP in het derde kwartaal met 11,10% is gegroeid, terwijl de inflatie zich anderzijds ver boven het gewenste niveau van 5% ophoudt. Die inflatie stond vorige maand op 13%, zodat veel economen zich zorgen maken over een oververhitting van de Turkse economie.

Dit scenario staat in schril contrast met dat uit de voorgaande jaren, toen het land geconfronteerd werd met een aantal economische tegenvallers. Er was de zwakke groei in de eurozone, er was de recessie in Rusland, er waren de oorlogen in Irak en Syrië en uiteraard was er ook de mislukte staatsgreep in Turkije zelf in juli 2016. Deze laatste gebeurtenis had heel wat gevolgen: verlaging van de rating op de staatsschulden, verslechtering van de relaties met Europa en de VS, politieke instabiliteit…Het toerisme, dat goed is voor 65% van het BBP en tevens een belangrijke bron van deviezen, werd hard geraakt.

h2 Politiek gericht op economisch herstel/h2

De Turkse centrale bank heeft in ieder geval rekening moeten houden met de Recep Tayyip Erdogan. De Turkse president had zich namelijk uitgesproken tegen een te restrictieve monetaire politiek. Die zou namelijk zowel op de consumptie als op de investeringen wegen en zodoende het economisch herstel in gevaar brengen. Voor dit jaar wordt gericht op een groei van het BBP met 7,50%.

De centrale bank is niettemin van plan om tussenbeide te komen wanneer de noodzaak daartoe zich aandient, zo liet ze in een mededeling weten. Met name het anticiperen op meer inflatie, de evolutie van de prijzen enzovoort zullen op de voet worden gevolgd. Indien nodig zullen bijkomende maatregelen genomen worden, zoveel is duidelijk.

Op de valutamarkten is de koers van de lire dus verzwakt. Donderdagavond werd er gehandeld aan 4,5855 lira voor een euro tegenover 4,509 de dag voordien.

Uit een rondvraag gedaan door Bloomberg bleek dat de analisten een verhouding euro/lira van 4,86 verwachten binnen een periode van 12 maanden.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden