Roebel op allerlaagst niveau, terugblik op de recente ontwikkelingen

 | 04.11.2014 12:53

h2 Roebel op allerlaagst niveau, terugblik op de recente ontwikkeling van de munteenheid

h3 Sinds de invasie van de Krim door Rusland heeft de roebel 28% van de waarde tegenover de dollar verloren. Tot op heden zijn de ingrepen van de Russische Centrale Bank om de munteenheid te beschermen vruchteloos gebleven./h3

De beslissing, die vrijdag door de Centrale Bank van Rusland is genomen om het voornaamste renteniveau te verhogen naar 9,50% (tegenover 8%), heeft slechts een tijdelijke en beperkte uitwerking gehad. Vrijdagavond bevond de roebel zich op een historisch dieptepunt tegenover de dollar en de euro.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

In een communiqué rechtvaardigt de Russische instantie deze maatregel met de constatering "dat in september-oktober de externe omstandigheden op beduidende wijze waren veranderd", en citeert "de aanzienlijke verlaging van de olieprijzen en de verharding van de sancties die door bepaalde landen aan meerdere grote Russische ondernemingen worden opgedrongen".

De depreciatie van de roebel veroorzaakt een verhoging van de prijzen van de ingevoerde producten en bevordert de inflatie. Het embargo dat door Vladimir Poetin is uitgevaardigd op Europese voedingsmiddelen, als vergelding voor de door het Westen doorgevoerde sancties, maakt de zaak niet eenvoudiger. De meest recente, beschikbare inflatiestatistieken tonen een verhoging van de prijzen van 8,4% (over het jaar genomen), ver van de door de autoriteiten vastgestelde doelstelling van 4%.

De voorgaande monetaire maatregelen - vier sinds afgelopen maart - hebben niet de verwachte uitwerking gehad. De Bank van Rusland geeft toe, dat zelfs de zwakke economische groei (+0,2% in het derde kwartaal de inflatie niet kon afremmen, en voegt eraan toe dat er verdere maatregelen om de inflatie tegen te houden zullen worden genomen.