Roulette: voor de spelers een kick, voor de bank lange termijn belegging

 | 13.05.2013 12:41

'Op de lange termijn zijn we allemaal dood', luidt een bekende uitspraak. En bij ieder verjaardagspartijtje valt wel te horen wat voor snelle en mooie winsten behaald zijn met een kort ritje in een aandeel. Dus hoezo lange termijn!
Ik was net begonnen met het bestuderen van beleggingsfilosofieën van succesvolle vermogensbeheerders toen ik een vriend van mijn vader hoorde zeggen: dat de koers van KLM omhoog moest gaan kon toch iedere sufferd zien. Ik voelde me behoorlijk onbehagelijk wat ondanks alle literatuur die ik bestudeerd had had ik dat niet gezien. Ik vroeg me af wat die vriend van mijn vader meer wist dan ik.
Een paar jaar daarna zakte ik met een paar vrienden in rubberboten de Colorado River af na eerst een bezoek gebracht te hebben aan Las Vegas. Aan boord kwamen al gauw de verhalen los inclusief de dikke winsten die een paar van ons gemaakt hadden in Vegas. Alsof ik weer op een verjaardagspartijtje was waar dik gedaan werd over met aandelen behaalde winsten.

Roulette: een simpel rekensommetje
Bij roulette weet je dat de bank uiteindelijk de winnaar is. De spelers zijn de speculatieve beleggers. Vaak kunnen ze heel snel prachtige winsten pakken, maar op den duur zijn zij toch de verliezers. Daaraan ligt een heel eenvoudig rekensommetje ten grondslag. Om je winstkansen te berekenen hoef je alleen maar het aantal nummers waarop je wed te delen door het totaal aantal vakjes van het roulette wiel. Een Europees roulette wiel heeft 37 vakjes (Amerikaans 38). Een Europese roulette levert de bank op langere termijn 1/37 ofwel bijna 3% van de ingezette bedragen op, het bedrag dat de spelers uiteindelijk gezamenlijk verliezen. De winnaars in Vegas op de heenreis bleken op de terugreis de verliezers en andersom. Van de fel verdedigde spelstrategieën bleef weinig over.
De conclusie is duidelijk. Wil je op langere termijn geld verdienen dan moet je zorgen dat je de bank bent, maar ga je voor de kick dan speel je.

Iedere euro ingehouden winst is op termijn meer waard dan één euro
Voor een positief lange termijn beleggingsresultaat moet je beleggen in ondernemingen die meer dan gemiddeld winstgevend zijn. En een onderneming is meer dan gemiddeld winstgevend zodra de kosten van vreemd vermogen en een normaal te achten vergoeding voor eigen vermogen (kapitaalkosten in het jargon) tenminste terugverdiend worden.

Worden de kapitaalkosten meer dan terugverdiend dan is sprake van waardecreërende ondernemingen en van waardevernietiging als dat niet het geval is.
De gemiddelde vergoeding voor eigen vermogen (=rentabiliteit eigen vermogen) voor normaal gefinancierde ondernemingen ligt historisch rond de 9%. Grofweg zijn ondernemingen met een REV > 9% waardecreërend en < 9% waardevernietigend. Waardecreatie is ook vast te stellen door de beurswaarde van een onderneming te vergelijken met de intrinsieke waarde ( bedrag aan ingebracht kapitaal plus ingehouden winsten).
In onderstaand overzicht laten we de vijf meest waardecreërende/vernietigende ondernemingen van de AEX en AMX zien.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden