Stellar: de allesverbindende supersnelle cryptomunt

 | 21.11.2018 13:12

Stellar (XLM) is een platform (een open source protocol) dat banken, betaalsystemen en mensen met elkaar verbindt. Men gebruikt XLM om geld snel, veilig en bijna gratis te verzenden.

Stellar Lumens, of Stellar, is sinds 2014 uitgegroeid tot een aanzienlijke naam in cryptoland. Het project heeft een marktkapitalisatie van 3,6 miljard dollar en komt vaak in het nieuws in verband met nieuwe ontwikkelingen. Ze werken samen met techreus IBM (NYSE:IBM) voor diverse projecten, waarbij Stellar micro-transacties samen laat komen en uit laat voeren via IBM’s ecosysteem. De prijsstijging van de cryptomunt door die samenwerking viel uiteindelijk tegen, maar in de huidige berenmarkt speelt dat relatief gezien een kleine rol.

h2 Stellar: walletfabriek op maat/h2

Wat direct opvalt als we op de site van Stellar.org komen zijn de wallets. We zien verschillende wallets die Stellar voor haar projecten in samenwerking met onafhankelijke partijen heeft ontwikkeld. Dit maakt Stellar interessant omdat ze zich puur richten op snel betalingsverkeer in hoge frequentie.

Hiermee wordt direct duidelijk dat Stellar als een rode draad door veel projecten heen loopt, hoewel deze projecten op zichzelf staan. Dat mag een sterk punt heten; ze focussen zich op eigen kracht en laten de projecten hun eigen dingen doen.

Op deze manier kunnen (min of meer?) onafhankelijke partijen zelf hun eigen business draaien via de wallets van Stellar. Briljant. De wallets gebruiken dus allemaal de XLM token. Ze komen o.a. ten stand door Build Challenges, waarbij mensen uitgedaagd worden om een nieuwe wallet te bouwen voor Stellar.

Voorbeelden zijn:

  • BlockEQ: een veilige decentrale wallet en exchange voor Stellar.
  • Astral: een web wallet die het zo makkelijk mogelijk moet maken om crypto te gebruiken.
  • Foxlet: maak je eigen ge-encrypte desktop client voor op je computer.

Elk van deze wallets zijn betalingsapps en tegelijkertijd (vaak) slimme bankrekeningen. Wallets zijn het makkelijkste te vergelijken met een gewone bankrekening maar dan met geautomatiseerde elementen. Dit op een decentrale blockchain, die door onafhankelijk betrokkenen wordt ontwikkeld. Wat wil een cryptolover nog meer?

h2 Vrije markt: laat maar komen die wallets/h2

De reden dat Stellar hun zogeheten Lumens tokens heeft geïntroduceerd is tweeledig:

  1. Fungeren als veiligheidspal: iedere wallet moet minimaal 0,5 XLM bevatten om zo spamwallets (vergelijk het met valse email-adressen) tegen te gaan. Op andere openbare blockchains kan je namelijk eindeloos wallets aanmaken.
    Dit stabiliseert en versterkt het netwerk, want ook al is 0,5 XLM maar weinig geld (op het moment circa €0.08) het verzekerd je er van dat alle andere eigenaren van wallets ook betalen voor de wallet. Zolang je de wallet hebt, ben je Stellar 0,5 verschuldigd. Niets mis mee, bij een gewone bankrekening betalen we ook voor de kosten.
  2. Ten tweede snelheid. Door de snelle transacties van Stellar (1000 transacties per seconde volgens Lumenauts.com) zijn je Lumens snel weer omgewisseld naar andere muntsoorten. Reden om weer meer wallets te laten ontwikkelen. Want hoe meer wallets die ze laten ontwikkelen, hoe sneller het massagebruik in beeld komt. Slim aangepakt van Stellar.
h2 Zelfde eindbaas als voormalig Ripple eindbaas/h2
De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

In 2014 richtte voormalige Ripple baas Jed McCaleb samen met Joyce Kim de non-profit organisatie de Stellar Development Foundation op om Stellar te ontwikkelen. Ze willen met XLM grenzeloze transacties inclusief fiat en digitale valuta mogelijk maken. Een ex-baas van Ripple ontvangt wellicht wat makkelijker 3 miljoen dollar van Stripe, ook een groot fintech bedrijf.

Na eerst bezig te zijn geweest met het Ripple Protocol zijn ze uiteindelijk gekomen met het Stellar Consensus Protocol. Zeker geen slecht begin voor een opkomende munt, hoewel niet te ontkennen valt dat Stellar dus ook trekjes van een bankmunt heeft. Iets wat in de cryptocommunity niet per se populair is.

Later kwam McCaleb ook met zijn eigen commerciële onderneming Lightyear.io, die voortbouwt op het Stellar-netwerk. Hij wil met Lightyear zich richten op het maken van een wereldwijde wisselmunt voor de derde wereld.

h2 IBM en Stellar/h2

Over de samenwerking met IBM en Stellar is veel geschreven. Ze werken samen aan een stablecoin, een cryptomunt die gekoppeld is aan daadwerkelijk opgeslagen fiat geld, voornamelijk de Amerikaanse dollar.

Is dit nieuws vooral positief? IBM heeft er een handje van om op tijd in te stappen bij de juiste partijen. Zoals zij bijvoorbeeld ook deed met Microsoft (NASDAQ:MSFT) in de jaren ’80 en met de IBM PC.