Tesla, Staples, ClubCorp...de nieuwe Amerikaanse High Yield obligaties k

 | 28.08.2017 14:26

Een tiental dagen geleden haalde Tesla, de nummer één in de Amerikaanse autosector wat beurskapitalisatie betreft, bijna 2 miljard dollar op via de emissie van een obligatie met een looptijd van 8 jaar. Deze obligatie is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar.

Om de beleggers over de streep te halen stelde de bekende Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens een coupon van 5,30% beschikbaar. Deze wordt in twee schuifjes, dus halfjaarlijks, beschikbaar gesteld.

De obligatie werd aan pari geprijsd en ze was meteen al na haar lancering één van de meest verhandelde op de secundaire markt. Inmiddels is de koers teruggevallen tot 98% van de nominale waarde.

Waar moeten we de oorzaak van deze koersval zoeken? Tesla kreeg af te rekenen met het speculatief karakter van deze obligatie, die slechts een rating « B- » heeft bij Standard & Poor’s, op een moment dat de markt obligaties met een hoog risico begon te mijden.

Tesla is overigens niet het enige bedrijf dat op de obligatiemarkt de toegenomen risico-aversie aan de lijve mocht ondervinden.

Staples, de verkoper van kantoormateriaal uit Boston, met een rating « B1 » bij Moody’s, zag de koers van zijn nieuwe obligaties eveneens terugvallen tot onder de introductieprijs. En hetzelfde geldt voor de nieuwe obligaties van ClubCorp, één van de belangrijkste uitbaters van golf- en country clubs in de VS. Ook dit bedrijf heeft een rating « B1 » bij Moody’s*.

h2 Combinatie van ongunstige omstandigheden/h2

Sinds de financiële crisis heeft de markt voor Amerikaanse speculatieve obligaties een bijna onafgebroken hausse gekend, zodat de beleggers niet meer gewend waren aan koersdalingen. Die worden overigens veroorzaakt door een combinatie van ongunstige omstandigheden.

Daarbij denken we aan de vrees over de monetaire politiek van de Amerikaanse centrale bank, maar ook aan de groeiende twijfels over de slagkracht van de Amerikaanse president Donald Trump. Die is er tot dusver niet in geslaagd om zijn verkiezingsbeloftes in te lossen.

De toegenomen ongerustheid blijkt ook uit het gedrag van de beurzen. Zo heeft de S&P vanaf zijn piekniveau 2% moeten prijsgeven.

Daarnaast herinneren we er nogmaals aan dat de Bloomberg High Yield index, die de globale prestaties van de Amerikaanse markt van hoogrenderende obligaties op de voet volgt, sinds het begin van dit jaar met bijna 6% is gestegen. Een correctie hoeft zodoende niet echt te verbazen.