Waarom zakken de Turkse lira, de AUS dollar en de Braziliaanse real?

 | 10.06.2013 19:58

Waarom zakken de Turkse lira, de Australische dollar en de Braziliaanse real?

Sinds een tiental dagen verliezen de deviezen van landen als Turkije, Australië, Brazilië en in minder mate Rusland terrein ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. De zwakke economische vooruitzichten in de wereld en de daling van de grondstoffenprijzen zitten daar uiteraard voor iets tussen, maar daarmee is niet alles gezegd.

We wijzen er meteen op dat de correcties die nu doorgevoerd worden de deur naar die verschillende muntsegmenten kunnen openen voor investeerders die zich comfortabel voelen bij de langetermijnevolutie van hun beleggingen.

In dat verband vormen de obligatie Rabobank (5,25% - 2017) in Turkse lira, Nordic Investment Bank (6% - 2016) in real of SK Telecom (4,75% - 2017) in Australische dollar geschikte investeringsmogelijkheden (als u op de naam van de uitgever klikt, komt u terecht op de betreffende obligatiefiche).

Turkije: politieke spanningen jagen de lira naar beneden

Zoals de grafiek hieronder aangeeft, is de correctie van de Turks lira duidelijk begonnen op 28 mei laatstleden. Sindsdien heeft de munt 3% verloren ten opzichte van de eenheidsmunt. Als we teruggaan naar het begin van mei is dat zelfs 5%. De gewelddadige betogingen van de jongste dagen, die gericht zijn tegen eerste minister Erdogan, zijn daar uiteraard niet vreemd aan en ze tonen aan dat het altijd gevaarlijk is om prognoses te maken over de evolutie van de wisselkoersen.

Tegelijk staat de Turkse munt onder druk na de publicatie op 31 mei van een rapport waarin gewezen wordt op een hoger dan verwacht handelstekort. In een poging om de exportondernemingen concurrentiëler te maken, heeft de Turkse centrale bank in de loop van de voorbije twee maanden al gereageerd met een verlaging van de rentevoeten. De jongste aanpassing van de rente dateert van 16 mei laatstleden. Toen verlaagde de centrale bank haar richtrente met 0,5% tot 4,5%. De financiële instelling wil daarnaast het binnenlands verbruik aanzwengelen in de hoop dat de Turkse consumptie de mindere prestatie van de exporteurs zal compenseren.

De recente gebeurtenissen hebben de kaarten weliswaar grondig dooreen geschud, maar de inspanningen die de regering in Ankara de voorbije maanden gedaan heeft, werden niettemin gunstig onthaald door de ratingbureaus. Moody’s verhoogde half mei de soevereine rating van Turkije met een stap, waardoor die van de highyield- in de investeringscategorie terechtkwam. In maart laatstleden had ook Standard & Poor’s de notering van Turkije al verhoogd.

Evolutie van het koppel euro / Turkse lira over de voorbije weken (Bron Bloomberg) - 1 euro = 2,48 TRY