Wanneer wordt goud weer de veilige haven?

 | 05.04.2018 09:44

Onder investeerders en lange termijn beleggers is het allang bekend, wanneer het met de economie even iets minder gaat, wordt er voor het geld gezocht naar een veilige haven. Deze ‘save havens’ bieden investeerders en beleggers iets minder risico wanneer zich op enig moment een economische en/of politieke instabiliteit voordoet.

Voor traders spelen deze veilige havens een iets minder belangrijke rol. Zij handelen immers binnen een veel korter tijdspad waardoor zij sneller kunnen reageren en bovendien handelen zij, in tegenstelling tot de institutionele beleggers, ook met ‘short selling’. De trader ‘voorspelt’, meestal op basis van Technische Analyse, de waardedaling van een aandeel en verkoopt deze aandelen om ze later tegen een lagere prijs terug te kopen.

Met stip op één in de top vijf van veilige havens vinden we goud, gevolgd door de obligatiemarkt, waar vooral de Amerikaanse ‘Treasury bills’ en de Duitse ‘Bund’ populair zijn. Door de stabiliteit van de Zwitserse regering en het economisch systeem, wordt ook de Zwitserse Franc tot de veilige havens gerekend, maar ook de Japanse Yen wordt ondanks de liquiditeit van deze valuta toch gezien als veilige haven.

Beleggers in aandelen zoeken vaak hun toevlucht in de sectoren met zogenaamde defensieve aandelen als levensmiddelen en gezondheidsproducten, want hoe slecht het ook met de economie gaat, gegeten wordt er altijd. De laatste in het rijtje van veilige havens is ‘cash’. Hoewel de spaarrekeningen niets opbrengen, bieden zij, mede door het deposito garantie systeem, wel meer geruststelling dan het opvullen van de matras.