Euro, pond en dollar: wat heeft het derde kwartaal in petto?

 | 03.07.2018 12:02

Tussen april en juni is de waarde van de Amerikaanse dollar met meer dan 5% gestegen ten opzichte van het pond sterling en de Nieuw Zeelandse dollar. De dollar won ook tussen de 3 en 5% ten opzichte van de euro, de Australische dollar, de Japanese yen en de Zwitserse frank. De handelsgewogen dollar-index steeg in bijna 12 maanden naar zijn hoogste niveau, met het beste kwartaal sinds het vierde kwartaal van 2016. Als gevolg van deze bewegingen daalde de Australische dollar naar het laagste niveau sinds januari 2017 en de Nieuw Zeelandse dollar tot het laagste niveau sinds mei 2016. De grote vraag is nu of de dollar zijn opmars doorzet of stabiliseert en in het derde kwartaal begint af te zwakken.

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om de twee belangrijkste invloeden op de dollar in het tweede kwartaal te onderkennen: de verhoging met 50 procentspunten van de rentetarieven door de Federal Reserve en de Amerikaanse dreiging van een handelsoorlog. Die dreiging is werkelijkheid geworden en de strijd zal naar verwachting in het derde kwartaal verder oplaaien. Daarnaast is de Fed van plan om de rentetarieven nog minstens één keer en waarschijnlijk twee keer dit jaar te verhogen. De krachten die het tweede kwartaal domineerden zullen in het derde kwartaal dus niet van tafel zijn.

Politieke en monetaire factoren zijn zeer krachtige aanjagers van valutabewegingen. Zolang er geen duidelijke veranderingen in zicht zijn, zullen beleggers US dollars blijven kopen. Als we kijken naar de vele koerswijzigingen van de Amerikaanse president Trump, dan moeten we echter geen enkele mogelijkheid uitsluiten.