Wat met de obligatie Hamon na de koersexplosie?

 | 05.09.2017 14:21

Voor wie het bedrijf niet goed kent, herhalen we nogmaals dat Hamon actief is op een aantal niche-markten, zoals systemen voor koeling en luchtkwaliteit, warmtewisselaars, warmteterugwinningsketels en ontzwavelingsinstallaties. Met 40% van de aandelen in bezit is de Waalse Regio de grootste aandeelhouder van Hamon.

Het bedrijf is ook actief in de naverkoopdienst met een clienteel voornamelijk bestaande uit elektrische centrales en ondernemingen die actief zijn in de zware industrie. Hamon is wat in vaktermen een EPC (Engineering, Procurement en Construction) bedrijf wordt genoemd, wat betekent dat het zelf heel weinig produceert en dat de toegevoegde waarde vooral wordt gerealiseerd in de geleverde diensten.

Vanavond na het slot van de beurs maakt dit Waals bedrijf de halfjaarcijfers bekend. Vrijdag sloot de koers van Hamon af op 2,58 euro. Dit was niet alleen het laagste punt voor dit jaar, maar ook een historisch dieptepunt.

Door de koersstijging is het verlies sinds het begin van dit jaar teruggedrongen tot 17%, hoewel de koers bekeken over een periode van 12 maanden nog altijd 65% van zijn waarde heeft verloren.

Onder andere de kapitaalverhoging heeft de afgelopen maanden op de beurskoers gewogen. 2016 was een bijzonder moeilijk jaar voor het bedrijf, met een nettoverlies van 63 miljoen euro. De omzet bedroeg nog 436 miljoen euro, tegenover 698 miljoen euro een jaar eerder.

Op de obligatiemarkt heeft Hamon één obligatie met looptijd tot 2020 uitstaan. Deze noteert momenteel aan ongeveer 83% van de nominale waarde, waardoor het rendement op jaarbasis 13,30% bedraagt.

Het betreft een senior niet-gewaarborgde obligatie waarmee destijds 55 miljoen euro werd opgehaald en die geen rating heeft. Ze is verkrijgbaar in coupures van 100.000 euro.

De beperkte omvang van de emissie brengt mee dat de markt in de obligatie van Hamon weinig liquide is. Dat betekent tevens dat er een relatief groot verschil is tussen aan- en verkoopkoers.