Wat zal de Braziliaanse real dit jaar doen?

 | 15.02.2017 14:00

Vorig jaar ondervond de Braziliaanse real vooral steun van de hoop op een politieke omslag in Brazilië nadat de presidente Dilma Rousseff (een socialiste) was geschorst en vervolgens werd afgezet. De forexmarkten rekenden er op dat de nieuwe president Michel Temer er in zal slagen om de overheidsuitgaven in te perken. Het onder controle krijgen van die uitgaven is één van de prioriteiten van zijn regering.

De goede prestaties van de Braziliaanse real na 5 jaar van verliezen kunnen nochtans niet verbergen dat de economische crisis diepe sporen door het landschap heeft getrokken. Brazilië beleeft sinds 2 jaar de ergste recessie in meer dan een eeuw, maar inmiddels is er toch weer opnieuw hoop.

Het Bruto Binnenlands Product is in 2015 met 3,80% gekrompen en zou vorig jaar nog eens met 3,50% zijn afgenomen. De officiële cijfers daaromtrent worden op 7 maart bekendgemaakt. Maar voor dit jaar wordt er opnieuw op groei gerekend, volgens de analisten kan het BBP in 2017 met 1,70% zijn gestegen.

Beleggen in een obligatie in Braziliaanse real

Wie wil diversifiëren door te beleggen in een obligatie in Braziliaanse real kan kijken naar een nieuwe obligatie uitgegeven door de Europese Investeringsbank. Deze loopt tot 2020 en draagt een jaarlijkse coupon van 8,50%. De huidige koers bedraagt 99,85%, waardoor het rendement oploopt tot 8,55%. De obligatie is verkrijgbaar in coupures van 5.000 real, of 1.513 euro op basis van de huidige wisselkoers.

Het betreft een senior niet-gewaarborgde obligatie die bij Moody’s Investors Services een rating AAA heeft. Die triple A-rating is de hoogst mogelijke in het universum van de ratings toegekend aan obligaties.

Of met andere woorden: het risico bij deze belegging blijft uitsluitend beperkt tot het wisselkoersrisico. Belangrijk om te vermelden is dat zowel de betaling van de coupons als de uiteindelijke terugbetaling in euro’s zullen gebeuren.

Maar niettemin is het toch niet onbelangrijk om het volgende te vermelden: aan een belegging in een munt uit de groeilanden zijn altijd risico’s verbonden. Een stijging van de Amerikaanse rente kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat er meer geld naar beleggingen in dollars vloeit. En dat is iets wat de belegger altijd goed moet beseffen.