Westerse beleggers hebben opnieuw meer vertrouwen in Russische leningen

 | 19.06.2019 12:55

De westerse beleggers hebben opnieuw meer vertrouwen in Russische leningen, zo kan vasgesteld worden op de financiële markten. Dat is onder andere een gevolg van de publicatie van cijfers door het ministerie van Financiën in Moskou, waaruit blijkt dat de vraag naar staatsobligaties in roebel een forse stijging te zien heeft gegeven.

In de afgelopen 3 maanden heeft de Russische schatkist een bedrag van 375 miljard roebel (bijna 6 miljard dollar) kunnen ophalen via de emissie van obligaties die maar al te gretig door de beleggers werden opgenomen.

De jongste emissie bevestigt slechts het succes van de vorige in april. Daarmee werd een bedrag van 400 miljard roebel opgehaald en dat was een nieuw record.

Voor de Russische overheid is er een simpele verklaring voor de honger van de beleggers naar Russische obligaties. De obligatiemarkt maakt zich namelijk weinig zorgen over de mogelijke gevolgen van de sancties die aan Rusland opgelegd werden.

Voor die sancties moeten we al teruggaan naar 2014, toen de Russen zich mengden in het conflict in buurland Oekraïne. Die tussenkomst eindigde in het annexeren van de Krim. Washington kondigde toen een hele waslijst met maatregelen af tegen Rusland en Russische bedrijven. De sancties in kwestie waren vooral van financiële aard. Zo werden Russische bedrijven actief in de Krim op een zwarte lijst gezet, ze mochten niet meer actief zijn op de Amerikaanse markt.

Vladimir Kolychev, de Russische vice-minister van Financiën, is van mening dat de beleggers hebben leren leven met de risico’s verbonden aan de sancties. Hetzelfde geldt ook voor de onzekerheden die er aan gekoppeld zijn. Of met andere woorden: het effect van de sancties is uitgewerkt.

Kolychev verklaarde in de Financial Times dat de beleggers Russisch overheidspapier kopen ondanks het feit dat het Amerikaans Congres hen dat wil verbieden. De honger van de beleggers naar die obligaties valt echter niet te stuiten, zo is recent weer gebleken.

Moskou grijpt de geboden kans dan ook met beide handen en wil dit jaar 1.550 miljard roebel ophalen. Dat is 40% meer dan in de vorige jaren. Rusland rekent er met andere woorden op dat de positieve trend zich nog een tijd zal doorzetten.

h2 Economie biedt goed weerstand/h2

De regering in Rusland kan bovendien rekenen op meevallende macro-economische indicatoren, de Russische economie doet het beter dan verwacht. Over de afgelopen 3 jaar groeide het BBP met gemiddeld 1,40%. Volgens een rapport opgesteld door het Internationaal Monetair Fonds getuigde dit van het feit dat de Russische economie goed weerstand biedt aan de opgelegde sancties. Ook de volaliteit in de olieprijzen blijkt weinig invloed te hebben.

Het IMF, met als voorzitter Christine Lagarde, rekent voor dit jaar op een groei met een gelijkaardig percentage. Moskou heeft de economische touwtjes sinds 2014 stevig in handen genomen, met duidelijke doelstellingen wat betreft de inflatie, met flexibiele rentevoeten en met een doortastende begrotingspolitiek.

De app downloaden
Blijf net als miljoenen anderen op de hoogte van de wereldwijde financiële markten met Investing.com.
Nu dowloaden

Er zijn een aantal factoren die een handje komen toesteken, zoals de grote bedragen uitgetrokken voor de realisatie van omvangrijke projecten. De regering kondigde in februari aan dat er tussen nu en 2024 een bedrag van niet minder dan 25.700 miljard roebel (ongeveer 395 miljard dollar) zal geïnvesteerd worden in een 12-tal sectoren.

Volgens president Wladimir Poetin is de Russische economie in een fase van duurzame groei beland en dit dankzij een duidelijke verbetering van de economische omgeving. De belangrijkste bedoeling van de aangekondigde projecten is trouwens de diversificatie van de economie, onder andere door een sterke klemtoon op innovatie te leggen.

Toch zijn er nog een aantal schoonheidsfoutjes die de economie structureel hinderen en die de economische groei kunnen afremmen. Het IMF verwijst in dat verband naar het ontbreken van concurrentie tussen de bedrijven onderling. Dat ontbreken is het gevolg van het feit dat de overheid een grote vinger in de pap houdt, ook in de commerciële activiteiten in de bedrijfswereld.

De Russische staat is bijvoorbeeld meerderheidsaandeelhouder of zelfs enige aandeelhouder in bijna 30.000 bedrijven. Het IMF dringt aan op een beter beheer van die bedrijven, gekoppeld aan meer transparantie in de boekhouding.

h2 Is een belegging in Rusland een veilige belegging ?/h2

Last but not least is Rusland er in geslaagd om weer in de gunst van de beleggers te komen. Bovendien worden de obligaties uitgegeven door de Russische Federatie opnieuw door de grote ratinghuizen gevolgd.

Begin dit jaar heeft Moody’s (en dat is nog steeds de nummer 1 van de 3 grote ratinghuizen ) de rating voor het land met één streepje opgetrokken tot « Baa3 ». De obligaties van het land werden voordien door Moody’s als speculatief beschouwd.

In het rapport over Rusland werd onder andere verwezen naar de lage overheidschulden, naar de grote portefeuille aan activa die de overheid bezit en naar de buitenlandse schulden die voortdurend afnemen ten opzichte van de reserves in vreemde valuta’s. Al die factoren samen zijn er verantwoordelijk voor dat Moskou een zekere weerstand heeft opgebouwd ten opzichte van de uitdagingen waar het land mee wordt geconfronteerd.

h2 Een rendement van 6,85% op een belegging in roebel/h2

Voor beleggers die willen investeren in Russisch overheidspapier vonden we momenteel geen staatsobligaties die aan een interessante prijs noteren.

Het is wel mogelijk om obligaties in roebel te kopen die het sinds het begin van dit jaar erg goed hebben gedaan, onder andere als gevolg van de toegenomen interesse voor de beleggers om in groeilanden te investeren.

Zo is er de obligatie van de EBRD die loopt tot juli 2023. Op basis van een koers van 97% van de nominale waarde bedraagt het rendement momenteel bijna 7%.

Deze obligatie heeft geen rating bij Standard & Poor’s, maar staat wel op « AAA » bij Fitch Ratings. Dat is de hoogst mogelijke rating, zodat de risico’s in ieder geval beperkt zijn.