WTI – Spike door Amerikaanse raketaanval

 | 03.01.2020 11:05

Een analyse gebaseerd op de Quattro Stagioni Methode heeft voor ruwe olie (WTI) weinig zin. De koers beweegt zich zowel op de CandleVolume week- als daggrafiek al sinds jaar en dag binnen de steun van 51 dollar en de weerstand van 63.50 dollar. Van een duidelijke vorming van Fases of van een trend is op de hogere timeframes dus al een tijd geen sprake.

Toch is het na de toegenomen spanningen naar aanleiding van de raketaanval door een Amerikaanse drone van vannacht voor traders interessant om naar de ontwikkeling van de koers te kijken, al moet ik daarbij kwijt dat het voor mij persoonlijk vanuit sociaal-ethische overweging wel discutabel is.

Een Amerikaanse drone voerde een raketaanval uit bij het internationale vliegveld van Bagdad, in Irak. Daarbij vielen naar verluidt acht doden, waaronder het doelwit: de Iraanse generaal Qassim Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi.

De koers van ruwe olie schoot vannacht na de aanval omhoog. De instabiliteit in het Midden-Oosten door de toegenomen spanningen en de vrees voor escalatie zijn een potentieel gevaar voor de olieproductie, de marktwerking door de dreiging van gevaar heeft als gevolg dat de prijs hoger wordt. Vannacht stegen de prijzen voor zowel een vat Brent-olie als WTI- olie met ongeveer 3%.

Irak en Iran zijn respectievelijk de vierde en vijfde olieproducent ter wereld. Marktanalist Jeffrey Halley van OANDA noemt een 'indirecte reactie' het meest voor de hand liggend, 'en olie-installaties en tankers waren mijn eerste gedachte'. Ook RTL beurscommentator Jacob Schoenmaker ziet de angst voor het lamleggen van een deel van de olietoevoer als een gevaar. Hij wijst erop dat ook in 2019 oplopende militaire spanningen in de regio ten koste gingen van de olie-industrie. Direct na opening van de beurs daalden de aandelenkoersen flink. In de AEX-index stond aan het begin van de handel alleen oliebedrijf Shell in de plus. Shell profiteert immers van een stijgende olieprijs. (Bron: RTL nieuws)